Islam

Tylko jedna droga jest prawdziwa - droga do Boga. " Prawdziwym interesem wszystkich żywych stworzeń – w istocie, celem życia – jest powrót do domu, do Boga. Jest to korzystne dla nas samych, naszej żony, dzieci, uczniów, przyjaciół, rodaków i całej ludzkości. Ruch świadomości Kryszny może udzielić wskazówek względem zarządzania, dzięki któremu każdy będzie mógł wziąć udział w czynnościach świadomych Kryszny i osiągnąć ostateczny cel." - 07.15.65 Zn.
Narayana

Re: Islam

Post autor: Narayana » 10 sty 2012, 13:34

Purnaprajna pisze:Innymi słowy, nie masz nic przeciwko temu, aby prześladować i mordować ludzi za odmienność przekonań, czy tak?
Tacy ludzie mnie otaczają cały czas(o odmiennych przekonaniach) ale oni mnie nie zwalczają więc i ja ich nie zwalczam. W Koranie pisze że można walczyć tylko tym którzy doznali krzywdy:

{Wolno walczyć (przeciwko niewiernym) tym (spośród wierzących), którzy doznali krzywdy – Zaprawdę, Bóg jest wszechwładny, by im udzielić pomocy!} [Koran 22:39]

Purnaprajna pisze:Moim celem nie jest tu krytycznie analizowanie życia Proroka (pokój z nim), jego nauk, czy historii islamu, bo się na tym nie znam
Ja też nie zdam Islam ani życia Proroka(pokój z nim) dobrze, dopiero zaczynam się uczyć.

Purnaprajna pisze:Czy naprawdę nie niepokoi Cię taki stan rzeczy, i nie wzbudza to żadnych wątpliwości w Twoim umyśle? Wiesz jak to jest, dzisiaj popieramy takie ekstremistyczne poglądy słowami, a jutro zakładamy pas z dynamitem i idziemy do zatłoczonej kawiarni wypełnionej ludźmi czczącymi fałszywe "bałwany". Jestem przekonany, że gdybyś powiedział coś takiego służbom celnym w USA, to po krótkiej rozmowie z FBI i wpisaniem Cię na czarną listę, wysłany byłbyś powrotnym samolotem do Polski.
Jeżeli chodzi ci o zamachy terrorystyczne to Islam zabrania zabijania kobiet i dzieci oraz zabrania zabijania niewinnych którzy nie popełnili zabójstwa i nie szerzyli zgorszenia na ziemi:

Z tego to powodu przepisaliśmy synom Izraela: "Ten, kto zabił człowieka, który nie popełnił zabójstwa i nie szerzył zgorszenia na ziemi, czyni tak, jakby zabił wszystkich ludzi. A ten, kto przywraca do życia człowieka, czyni tak, jakby przywracał do życia wszystkich ludzi." Przyszli do nich Nasi posłańcy z jasnymi dowodami, potem jednak wielu z nich popełniało przestępstwa na ziemi. (Koran, 5.32)

Jest też Hadis o samobójstwie:

Ten kto na tym świecie zabił się czymkolwiek, to Allah ukarze go tym samym w Dniu Sądu Ostatecznego (Przekazał Abu Auanah w Mustathradż od Thabit bin ad-Dahak)

Ten kto popełnił samobójstwo bronią metalową, broń ta pozostanie w jego ręku i będzie się dźgał w brzuch będą w Ogniu Piekielnym na zawsze, a ten kto wypił truciznę popełniając samobójstwo, to będzie pił ją w Ogniu Piekielnym na zawsze, a ten kto rzucił się z góry popełniając samobójstwo, to będzie spadał w Ogniu Piekielnym na zawsze(przekazał Muslim i Buchari)

Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę; Bóg nie miłuje najeźdźców! (Koran 2:190)

I zwalczajcie ich, aż ustanie prześladowanie i religia będzie należeć do Boga. A jeśli oni się powstrzymają, to wyrzeknijcie się wrogości, oprócz wrogości przeciw niesprawiedliwym! (Koran 2:193)

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 10 sty 2012, 14:54

Narayana pisze:Tacy ludzie mnie otaczają cały czas(o odmiennych przekonaniach) ale oni mnie nie zwalczają więc i ja ich nie zwalczam. W Koranie pisze że można walczyć tylko tym którzy doznali krzywdy:

{Wolno walczyć (przeciwko niewiernym) tym (spośród wierzących), którzy doznali krzywdy – Zaprawdę, Bóg jest wszechwładny, by im udzielić pomocy!} [Koran 22:39]
Wygląda na to, że w tej chwili, cytując Koran, starasz się jedynie odwrócić kota ogonem. Nie tyle interesuje mnie to co mówi Islam & Koran na ten temat, ale to co Ty wcześniej powiedziałeś. A przyznałeś przecież, że ludzie, którzy "czczą bałwany i nie chcą przyjąć islamu" nie są w kategorii "niewinnych" i dlatego można ich mordować. Kiedy zapytałem Cię, czy to prawda, i czy dobrze Cię zrozumiałem, potwierdziłeś to mówiąc, że odnosi się to tylko do "tych którzy nie chcieli przyjąć Islamu i zostawali przy swoich bóstwach". Powyższe nie pozostawia więc żadnych wątpliwości, co do tego, jakie masz naprawdę poglądy.

Jednocześnie przychodzisz tu i starasz się nas prozelityzować, spodziewając się, że Twoje materialistyczno-ekstremistyczne koncepcje, które starasz się przesłonić woalką oazowo-pustynnej egzotyczności zrobią na nas duże wrażenie. Z całą sympatią i szacunkiem dla islamu, pozwól więc, że zapytam Cię wprost: czy masz nas za idiotów?

Narayana

Post autor: Narayana » 10 sty 2012, 16:30

Purnaprajna pisze:Jednocześnie przychodzisz tu i starasz się nas prozelityzować, spodziewając się, że Twoje materialistyczno-ekstremistyczne koncepcje, które starasz się przesłonić woalką oazowo-pustynnej egzotyczności zrobią na nas duże wrażenie. Z całą sympatią i szacunkiem dla islamu, pozwól więc, że zapytam Cię wprost: czy masz nas za idiotów?
Po prostu kiedyś się tu znalazłem, interesowałem się wasza filozofią, podobało mi się wciągnęło mnie to kupiłem Bhagavad-Gitę przeczytałem potem inne książki Prabhupady. Założyłem wątek o Islamie i toczymy teraz rozmowy na ten temat. Na pewno nie robi to na was żadnego wrażenia. Ja czytam Koran od paru miesięcy a nie od wielu lat więc nie posiadam rozległej wiedzy.

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 10 sty 2012, 17:07

Narayana pisze:Po prostu kiedyś się tu znalazłem, interesowałem się wasza filozofią, podobało mi się wciągnęło mnie to kupiłem Bhagavad-Gitę przeczytałem potem inne książki Prabhupady. Założyłem wątek o Islamie i toczymy teraz rozmowy na ten temat.
Chyba kupię Koran i założę wątek o Bhagawad-gicie na muzułmańskim forum. To ma sens. :)
Narayana pisze: Na pewno nie robi to na was żadnego wrażenia. Ja czytam Koran od paru miesięcy a nie od wielu lat więc nie posiadam rozległej wiedzy.
Jakieś wrażenia to na pewno są, ale czy są to same pozytywne wrażenia to już inna sprawa. :)

Narayana

Post autor: Narayana » 10 sty 2012, 17:11

Purnaprajna pisze:Chyba kupię Koran i założę wątek o Bhagawad-gicie na muzułmańskim forum. To ma sens. :)
Nie wiem czy mnie zrozumiałeś założyłem ten wątek jeszcze nie będąc muzułmaninem. Wtedy jeszcze trzymałem się waszej filozofii ale że widzę że na temacie są nowe odpowiedzi więc odpowiadam.

A po co ci Koran skoro chcesz założyć wątek o Bhagavad-gicie ?????

Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 10 sty 2012, 17:18

Narayana pisze:Nie wiem czy mnie zrozumiałeś założyłem ten wątek jeszcze nie będąc muzułmaninem. Wtedy jeszcze trzymałem się waszej filozofii ale że widzę że na temacie są nowe odpowiedzi więc odpowiadam.
W porządku. Teraz jest to bardziej jasne.
Narayana pisze:A po co ci Koran skoro chcesz założyć wątek o Bhagavad-gicie ?????
No jak to po co? Po to, żeby założyć wątek na muzułmańskim forum! :twisted:
Nie przejmuj się. To tylko taki żart. :)

A tak przy okazji, to znam tu w Helsinkach jednego byłego bhaktę, a raczej sympatyka bhaktów, który też stał się muzułmaninem. Nawet byłem razem z nim w Indiach. Nadal przyjaźni się z bhaktami (ma wśród nich starych przyjaciół), tylko zmienił ubiór i czapkę. No i zapuścił tak długą brodę, że trudno go spod niej rozpoznać. :) Imienia niestety nie pamiętam. Ali Baba albo coś w tym stylu. ;) :)

Awatar użytkownika
trigi

Post autor: trigi » 10 sty 2012, 22:01

Narayana pisze: Ja tego Hadisu nie napisałem.
Ale przytoczyłeś jako zgodny z twoimi przkonaniami i jestes odpowiedzialny za rozpowszechnianie takiej niskiej klasy filozofii. Ten hadis jest chyba lewy. To po czyjej stronie stajesz i kogo bronisz oznacza za co jestes odpowiedzialny. Tak jak rozpowszechniasz, bronisz, lub popierasz filozofie sankcjonującą zabijanie zwierzat choc sam ich nie zabijasz to jestes współwinien smierci zwierzat zabitych przez osoby, które popierały Twój światopogląd. Rozumiesz? Uważaj co głosisz bo reakcje bedziesz zbierał, za grzeszne czyny ludzi przekonanych do zabijania jako hitmeni, nawet jak Ciebie juz nie bedzie w tym ciele. Karma jest bardzo dokładna i nie mozna uciec. Nawet mimo tego ze miałeś szczere intencje. Najlepiej zachęcac ludzi do zostania czystymi wielbicielami Kryszny.
Przekonali sie o tym wszyscy, którzy popierali Duryodhane. Poprostu byli po złej stronie.

Bolito

Post autor: Bolito » 10 sty 2012, 22:50

Purnaprajna pisze:Moje ograniczone zrozumienie jest takie, że "spełnianie pomyślnych rytualistycznych ceremonii" dotyczy raczej czczenia typu karma-kanda, a nie transcendentalnej służby oddania, która może być pełniona niezależnie od materialnej niepomyślności miejsca. Tym bardziej, że mówisz tu o nagłych przypadkach zagrożenia religii, kultury i życia, kiedy to zasady dostosowywane są odpowiednio do sytuacji.
A, w ten sposob; to się zgadzam. Natomiast nie chodziło mi wyłącznie o przypadki Bóstw ewakuowanych. W Radźastanie są też świątynie z "własnymi" Bóstwami.
Nie jedz na czczo (grafitti)

V-K

Post autor: V-K » 10 sty 2012, 23:40

Powiem jedno: Na dzień dzisiejszy bałbym się iść z muzułmanami, według obecnie posiadanej przeze mnie wiedzy o nich, przez ciemny, wysoki las o północy. Nie chcę nikgo obrażać, ale takie są moje odczucia o tej religii i o jej ogółu wyznawców, jako ludzi nieprzejednanych, zawziętych, nietolerancyjnych, zionących nienawiścią i zbrodnią do wszystkiego co nie jest muzułmańskie. Mam jedynie nadzieję, że się mylę, a ten mój pogląd na tę religię jest jedynie niesprawiedliwym uogólnieniem... !

Arleta

Post autor: Arleta » 11 sty 2012, 05:59

Visnu-Krsna dasa pisze:Powiem jedno: Na dzień dzisiejszy bałbym się iść z muzułmanami, według obecnie posiadanej przeze mnie wiedzy o nich, przez ciemny, wysoki las o północy. Nie chcę nikgo obrażać, ale takie są moje odczucia o tej religii i o jej ogółu wyznawców, jako ludzi nieprzejednanych, zawziętych, nietolerancyjnych, zionących nienawiścią i zbrodnią do wszystkiego co nie jest muzułmańskie. Mam jedynie nadzieję, że się mylę, a ten mój pogląd na tę religię jest jedynie niesprawiedliwym uogólnieniem... !
Wszystkie takie uogólnienia są bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe. Wygłaszane są przeważnie przez ludzi, którzy nie mieli żadnego osobistego kontaktu z islamem i jego wyznawcami, a swoją wiedzę o tej religii czerpią z medialnych doniesień itp. Takie oceny nie mają sensu i przeszkadzają we właściwym zrozumieniu.

Znany krytyk chrześcijaństwa Karlheinz Deschner napisał (cytuję z pamięci): "Chrześcijaństwo jest najbardziej okrutną, nietolerancyjną i krwiożerczą religią w całej historii świata". I niestety miał rację. Takie były i są praktyczne skutki tej religii, która dużo mówi o miłości, ale nie potrafi nikogo kochać, ani nawet szanować. Jedyne co dobrze potrafi robić to "wycinać" religijną konkurencję. Większość bhaktów była wcześniej chrześcijanami, lecz ciągle nie zdają sobie sprawy jaka ta religia jest naprawdę. W porównaniu do chrześcijaństwa islam jest wyjątkowo tolerancyjny i łagodny. Jest w nim wiele wielkich dusz, poszukujących szczerze Boga. Chętniej poszłabym w ich towarzystwie przez "ciemny las o północy", na pewno chętniej i z większym zaufaniem, niż np. w towarzystwie większości polskich chrześcijan.

Żyjemy teraz w świecie, w którym chrześcijaństwo zanika i ma coraz mniejszy wpływ na społeczeństwo. Jednocześnie świat islamu rozpaczliwie broni się przed zalewem zachodniego materializmu i hedonizmu, niekiedy broni się przy użyciu przemocy. Dlatego wydaje się nam, że chrześcijaństwo jest lepsze od islamu, bardziej "cywilizowane". Niestety to tylko złudzenie.
Obie te religie są skrajnie materialistyczne i dlatego mają skłonność do dominacji, przemocy i nietolerancji. Ale chrześcijaństwo jest nieporównanie gorsze w tych cechach od islamu.
Najważniejszy jest człowiek, a nie idea.

ODPOWIEDZ