Tacy ludzie mnie otaczają cały czas(o odmiennych przekonaniach) ale oni mnie nie zwalczają więc i ja ich nie zwalczam. W Koranie pisze że można walczyć tylko tym którzy doznali krzywdy:Purnaprajna pisze:Innymi słowy, nie masz nic przeciwko temu, aby prześladować i mordować ludzi za odmienność przekonań, czy tak?
{Wolno walczyć (przeciwko niewiernym) tym (spośród wierzących), którzy doznali krzywdy – Zaprawdę, Bóg jest wszechwładny, by im udzielić pomocy!} [Koran 22:39]
Ja też nie zdam Islam ani życia Proroka(pokój z nim) dobrze, dopiero zaczynam się uczyć.Purnaprajna pisze:Moim celem nie jest tu krytycznie analizowanie życia Proroka (pokój z nim), jego nauk, czy historii islamu, bo się na tym nie znam
Jeżeli chodzi ci o zamachy terrorystyczne to Islam zabrania zabijania kobiet i dzieci oraz zabrania zabijania niewinnych którzy nie popełnili zabójstwa i nie szerzyli zgorszenia na ziemi:Purnaprajna pisze:Czy naprawdę nie niepokoi Cię taki stan rzeczy, i nie wzbudza to żadnych wątpliwości w Twoim umyśle? Wiesz jak to jest, dzisiaj popieramy takie ekstremistyczne poglądy słowami, a jutro zakładamy pas z dynamitem i idziemy do zatłoczonej kawiarni wypełnionej ludźmi czczącymi fałszywe "bałwany". Jestem przekonany, że gdybyś powiedział coś takiego służbom celnym w USA, to po krótkiej rozmowie z FBI i wpisaniem Cię na czarną listę, wysłany byłbyś powrotnym samolotem do Polski.
Z tego to powodu przepisaliśmy synom Izraela: "Ten, kto zabił człowieka, który nie popełnił zabójstwa i nie szerzył zgorszenia na ziemi, czyni tak, jakby zabił wszystkich ludzi. A ten, kto przywraca do życia człowieka, czyni tak, jakby przywracał do życia wszystkich ludzi." Przyszli do nich Nasi posłańcy z jasnymi dowodami, potem jednak wielu z nich popełniało przestępstwa na ziemi. (Koran, 5.32)
Jest też Hadis o samobójstwie:
Ten kto na tym świecie zabił się czymkolwiek, to Allah ukarze go tym samym w Dniu Sądu Ostatecznego (Przekazał Abu Auanah w Mustathradż od Thabit bin ad-Dahak)
Ten kto popełnił samobójstwo bronią metalową, broń ta pozostanie w jego ręku i będzie się dźgał w brzuch będą w Ogniu Piekielnym na zawsze, a ten kto wypił truciznę popełniając samobójstwo, to będzie pił ją w Ogniu Piekielnym na zawsze, a ten kto rzucił się z góry popełniając samobójstwo, to będzie spadał w Ogniu Piekielnym na zawsze(przekazał Muslim i Buchari)
Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie najeźdźcami. Zaprawdę; Bóg nie miłuje najeźdźców! (Koran 2:190)
I zwalczajcie ich, aż ustanie prześladowanie i religia będzie należeć do Boga. A jeśli oni się powstrzymają, to wyrzeknijcie się wrogości, oprócz wrogości przeciw niesprawiedliwym! (Koran 2:193)