Purnaprajna pisze:Hotori pisze:Jezus nie jest sługą, ale Bogiem.
Hotori pisze:Oczywiście, że tak szczególnie modlitwą "Panie Jezu Chryste, Synu Boży, zmiłuj się nade mną grzesznikiem" stara modlitwa, którą już modlili się Ojcowie Kościoła, praktykowana przez benedyktynów, Grekokatolików, Prawosławnych i także Katolików.
Nie przeszkadza Ci sprzeczność, że wierząc, że Jezus jest Bogiem, powtarzasz modlitwę Ojców Kościoła, którzy uważają go za syna bożego? Albo Jezus jest własnym synem, albo też, każdy syn chirurga, automatycznie, już w becikach jest kwalifikowanym chirurgiem.
(41)Ale Żydzi szemrali przeciwko Niemu, dlatego że powiedział:
Jam jest chleb, który z nieba zstąpił. (42) I mówili: Czyż to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkę my znamy? Jakżeż może On teraz mówić: Z nieba zstąpiłem. (43) Jezus rzekł im w odpowiedzi: Nie szemrajcie między sobą! (44)
Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który Mnie posłał; Ja zaś wskrzeszę go w dniu ostatecznym. (45) Napisane jest u Proroków: Oni wszyscy będą uczniami Boga. Każdy, kto od Ojca usłyszał i nauczył się, przyjdzie do Mnie. (46) Nie znaczy to, aby ktokolwiek widział Ojca; jedynie Ten, który jest od Boga, widział Ojca. (47) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam:
Kto /we Mnie/ wierzy, ma życie wieczne. (48) Jam jest chleb życia. (49) Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. (50) To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. (51) Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata. (52) (Jan 6,41;51)
Jezus był Synem Bożym, ale także Bogiem. To znaczy urodził się jako człowiek a istniejący już jako Bóg. Tu już by trzeba mówić o Trójcy Świętej. Dopiero Jezus Chrystus dał doskonałe objawienie o Trój Jedynym Bogu.
Po pierwsze, Jezus odnosi się do Boga słowami "Ojciec mój". Już to dla nich było nie do przyjęcia, bo Żydzi używali formuły "Ojcze nasz". Ale Jezus dodał jeszcze, że jak długo Bóg działa, On, Syn. działa także. Czyni się przez to równy Ojcu.
Jezus stwierdzał również, że jest jedno z Ojcem.
W czasie obchodzenia uroczystości Poświęcenia świątyni, Jezus przechadzał się w świątyni w portyku Salomona. Otoczyli Go wtedy Żydzi i spytali, czy On jest Mesjaszem. Jezus wyrzucając im ich niewiarę, zakończył swoją odpowiedź słowami:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy". I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. Swoje postępowanie uzasadniali w następujący sposób: "
Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga" (J 10,30-31.33).
Źródło: Pismo Święte, ks. Edward Janikowski TChr.
Miłość jest jak strumień płynący w przeciwnym kierunku. :)