Rasasthali pisze:Ale przecież każda Purana jest przeciwna ewolucji w sensie rozumienia potocznego / najbardziej popularnego.
Nie sadze ze w powyzszym cytacie mowilam cokolwiek na ten temat.
Nie 'mówiłem' że się odniosłaś.
Doznałem szoku czytając ten cytat:
"Fakt, ze nie jestem ‘przeciwnikiem’ ewolucji jak wiekszosc bhaktow, nie oznacza ze jest to jedyna teoria, jaka mnie przekonuje. Jestem poszukiwaczem i staram sie byc obiektywna i spokojnie zdobywac wiedze na te tematy."
Oczywiscie pozostaje pytanie czy przyjmujemy wszystkie ( a jesli nie to ktore) te opisy w sensie doslownym czy nie. Nie jest to bardzo prosta i oczywista sprawa jak Ci sie wydaje - hermeneutyka Puran zajmuje i zajmowalo sie wielu waisznawow o ciagle nie ma jasnosci w tych tematach.
Purana zajmuje się Panca laksana i jest najlepszym i najbardziej dokładnym zbiorem danych na temat Sarga czyli stworzenia i nie mówie tu tylko o Bhagavatam (które często nie jest zaliczen do 18 głównych Puran) ale o WSZYSTKICH PURANACH! Każda z nich ma element Sarga, przedstawiany jest z różnych perspektyw ale nie są ze sobą sprzeczne. Jeśli Purany nie przedstawiają Sristhi - kreacji, to może zapytaj jakie śastra przedstawiają takie rzeczy. Taka opinia zbulerwsowałaby wielu tradycyjnych braminów, wychowanych od dziecinstwa w tych fundmentalnych zasadach, które nie poddaje się pod wątpliwość ze względu na oczywistość.
To raczej Upanishady przedstawiają to o czym piszesz (albo co wywnioskowałaś z rozmowy z Maharajem) - zawężają się do planu jnanamarg/wyzwolenia i pomijają techniczny aspekt manifestacji i pralayi.
Purany są dla osób Kali yugi i tak same siebie przedstawiają, tam są rzeczy bardzo praktyczne i bezpośrednio wyłożone, które możesz przetestować na sobie, jak architektura, teatr, omeny, zioła itd. Ta odpowiedź nie jest prawidłowa bo praktycznie wszystkie tradycyjne ścieżki w Indiach traktują Sarge Puran jako autentyczną. Wykroczenie poza ten przyjęty schemat interpretacji nie należy do autentycznej ścieżki i wprowadza wiele zamieszania, które może sprawiać wrażenie głębi a jest tylko skrzywieniem. Krąży opinia o wypowiedzi BVT (być może to jest to o czym wspominasz mowiac o hermeutyce) na temat piekieł, ale to inna bajka, mówiąca o intensywności a nie prawidłowości.
Pozostałe 4 punkty:
Pratisarga
Vamsa
Manvantara
Vamsanucaritam
Rozmawialam na ten temat z kilkoma osobami o duzej wiedzy i rozne dostawalam odpowiedzi. Pare dni temu rozmawialam na ten temat tez z Dhanurdharem Maharajem, ktory nas tu odwiedzil w Sherborn. Powiedzial mi, podobnie zreszta jak moj guru (o ile dokladnie opamietam odpowiedz, mam ja gdzies zapisana i moge do niej powrocic jak kogos to interesuje), ze przede wszystkim sastra, jak np Bhagavat Purana nie koncentuja sie na materii wiec nie mozemy oczekiwac ze bedzie znajdowal sie tam idealny, dokladny opis rzeczywistosci z punktu widzenia materialnego. Bhagavata Purana koncentruje sie glownie na rozwinieciu milosci do Kryszny, reszta ma to udogodnic. Opis formy kosmicznej, na przyklad, ma za zadanie medytowanie na poszczegolnych czesciach komosu/swiata w celu uczynienia postepu duchowego.
Opis Virat-Purusy ma również wiele innych PRAKTYCZNYCH CELÓW, ale nie znaczy że on jest błędny, cechą Vishnu jest iż jest vyapakesa i to odnosi się do Virat Purusy, tak nazywa Go również Shiva w Puranach dlatego w środku ma Tamas a na zewnątrz Satve w przeciwienstwie do Shivy. Tak samo opis Kala-Purusy oraz Nara-Chakry wykorzystujemy w Jyotish, opis powstawania różnych Ryszich z ciała Brahmy jak Brghu, Atri i Angiras też mają swoje znaczenie, które jeśli nazwiemy jedynie alegorycznym będzie okrojone.
Chyba że mówimy o ewolucji, która zgadza się z wersją wedyjską - nie wiem jednak czy będzie to właściwe użycie tego słowa.
1) Czesto mylone sa dwa pojecia - pochodzenie zycia i ewolucja. Nie sa to te same zagadnienia i nalezy rozpatrywac je oddzielnie. Inaczej mowimy o kilku rzeczach naraz i robi sie zamieszanie.
NIE.
Odniosłem się do tych dwóch punktów, które w paradygmacie szeroko pojętej ewolucji z punktu widzenia Apauruseya są kompletną bzdurą, która NIE MOŻE BYC ROZWAŻONA PRZEZ POWAŻNEGO BHAKTĘ. Nie chodzi tu o kwestię zamknięcia ale podstawowych zasad.
sruti-smrti-puranadi-
pancaratra-vidhim vina
aikantiki harer bhaktir
utpatayaiva kalpate