szkoła
-
yogamaya
-
Aniruddha das
Najlepiej nauczać własnym przykładem. Zachowując właściwą postawę w różnych życiowych sytuacjach, wyrażanie myśli zgodnych z instrukcjami zawartymi w Śbh jest godne polecenia. Kiedy sami staniemy sie poważni, utwierdzeni i mocni wtedy okazji nam nie zabraknie. W Nektarze instrukcji Rupa Gosvami stwierdza: "Zrównoważona osoba, która może kontrolować impulsy mowy, żądania umysłu, odruchy złości i impulsy języka, brzucha i genitaliów, posiada kwalifikacje, aby mieć uczniów na całym świecie". Piękny , zwięzły werset, ale w pełni oddający istotę nauczania.
Przeczytaj ten werset ze znaczeniem i spróbuj dostosować go do swojej sytuacji.
Przeczytaj ten werset ze znaczeniem i spróbuj dostosować go do swojej sytuacji.
-
Vaisnava-Krpa
- Kontakt:
Kiedyś dawno temu (1992-95), organizowaliśmy spotkania w szkołach średnich, nawet w mojej szkole. Tylko w jednej czy dwóch szkołach się nie zgodzili, w niektórych spotkania były po raz drugi, a może nawet trzeci jak zrobiliśmy kółko. Czasami zainteresowanie było słabe, a czasami bardzo dobre! Jak był u mnie w szkole program, wieczorem w akademiku, to przyszedł ksiądz, który uczył mnie religii (cała szkoła wiedziała kim jestem, jeszcze jedna bhaktinka chodziła do mojej szkoły i potem dwóch kolegów było sympatykami, przychodzili na programy. Jeden kolega i dwie koleżanki w klasie zostały wegetarianami). Ksiądz zaczął polemikę, przyszedł w ostrym nastroju, na sali było ze 40-50 osób, w końcu jak mu zabrakło argumentów w dyskusji, którą podjął, to wstał i wyszedł. Ale przyszedł, bo wiedział, że ja jestem bhaktą i mówiło się zapewne o mnie. Zazwyczaj rozmowy były często ciekawe, często padały inteligentne pytania i napewno wzniosło to poziom wielu ludzi. Zrobiliśmy też kiedyś program w siedzibie Federacji Anarchistycznej i w więzieniu, oraz raz w salce katechetycznej w kościele mieliśmy spotkanie z oazowcami.
Nauczającym był zazwyczaj Sirna Prabhu, który prowadził wykłady bardziej prezentacyjne i w duchu pojednania i tolerancji.
Natomiast ubolewam nad jakością nauczania w Polsce, możnaby otworzyć wątek: Jak nauczać? Sprzedano w Polsce chyba około 1,5 miliona ksiażek i jaki rezultat? Maraton sankirtanu to wyścig, kto sprzeda więcej, i sprzedając 1000 książek nie widać potem być może ani jednej osoby, która ją kupiła. Ludzie nie czytają?
Nauczającym był zazwyczaj Sirna Prabhu, który prowadził wykłady bardziej prezentacyjne i w duchu pojednania i tolerancji.
Natomiast ubolewam nad jakością nauczania w Polsce, możnaby otworzyć wątek: Jak nauczać? Sprzedano w Polsce chyba około 1,5 miliona ksiażek i jaki rezultat? Maraton sankirtanu to wyścig, kto sprzeda więcej, i sprzedając 1000 książek nie widać potem być może ani jednej osoby, która ją kupiła. Ludzie nie czytają?
Wszystko zalezy od naszej wiary w Święte Imię - jak jestes przekonana o tym że Kryszna jest z toba kiedy tylko o Nim myslisz - to możesz wejść na lekcje w sari i bezpośrednio zwrócic sie do kolegów i koleżanek - prosze intonujmy razem Hare Kryszna -
Potrzebujemy wielbicieli z wielka wiara by - pokazać,z e ten proces jest dla każdego...
Obecnie na tej planecie pojawiaja się niezwykle dusze, dusze gotowe do powrotu do domu do Kryszny...Ćandradaja Mandir przyjmuje fundamenty
- juz niedlugo... nie czekajmy - modlmy sie szczeze - Kryszno jak moge Ci słuzyć? - jak moge zaprzestać krytyki wobec wielbicieli? ta modlitwa jest doskonala...kiedy wprowadzimy ja w życie zobaczymy jak wielka ma moc - moc smaku do intonowania Hare Kryszna Hare Kryszna...
Potrzebujemy wielbicieli z wielka wiara by - pokazać,z e ten proces jest dla każdego...
Obecnie na tej planecie pojawiaja się niezwykle dusze, dusze gotowe do powrotu do domu do Kryszny...Ćandradaja Mandir przyjmuje fundamenty
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.
Spolecznosci (post-) socjalistyczne zawsze będą zwracać uwagę na ilość, a nie na jakość. Tymi klientami substancji duchowej nikt się nie 'opiekuje' dlatego trudno trafić do osob, ktore stykają się z tym po raz pierwszy. Natomiast dla potencjalnych 'yoginow' taka ksiązka to tylko przypomnienie i kontynuacja sciezki duchowej z poprzedniego życia. Nie ma również osób potęznych duchowo a tylko to może zrewanżować braki w inteligencji.Arkadiusz pisze: Natomiast ubolewam nad jakością nauczania w Polsce, możnaby otworzyć wątek: Jak nauczać? Sprzedano w Polsce chyba około 1,5 miliona ksiażek i jaki rezultat? Maraton sankirtanu to wyścig, kto sprzeda więcej, i sprzedając 1000 książek nie widać potem być może ani jednej osoby, która ją kupiła. Ludzie nie czytają?
klim krishna klim
[Jyotish] http://rohinaa.com
mantra has changed our lives
Widac Prabhuu, ze nie sprzedajesz ksiązek - bo opinia sprzedających jest nieco inna - co chwila spotykaja osoby, które czytają i kompletuja sobie dalej - porozmawiaj z Wigatasiu prabhu na ten temat.
Rafał nie wiem dlaczego ja zawsze w opozycji do Ciebie
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.
-
Vaisnava-Krpa
- Kontakt:
Apropo kompletowania książek. Dla mnie to nic nie znaczy. Ja też mam swoje statystykiDivya pisze:Widac Prabhuu, ze nie sprzedajesz ksiązek - bo opinia sprzedających jest nieco inna - co chwila spotykaja osoby, które czytają i kompletuja sobie dalej - porozmawiaj z Wigatasiu prabhu na ten temat.
Nasz nastrój i podejście do filozofii muszą stać na przeciwnych biegunach. Ludzie przynajmniej będą wiedzieć gdzie siebie szukać w tym wszystkim
klim krishna klim