PRZEŁOM EPOK -WYDARZENIA DNI OSTATNICH i NADEJŚCIE NOWEJ ERY

Przepowiednie i przewidywania, archeologia, dziwna rzeczywistość
Awatar użytkownika
Purnaprajna
Kontakt:

Post autor: Purnaprajna » 11 lut 2009, 22:11

RafalJyot pisze: Gdyz autentyczny Jyotish (a to powinno byc glowna miara i argumentem dla rozsadnej osoby z wiara w Veda) 'podaje' iz, od 2000 zaczal sie okres Satyi w Kali.
Bardzo interesujące! A czy mógłbyś powiedzieć jak długo będzie trwał ten okres?

Agasti

Post autor: Agasti » 11 lut 2009, 23:18

RafalJyot pisze:
Gdyz autentyczny Jyotish (a to powinno byc glowna miara i argumentem dla rozsadnej osoby z wiara w Veda) 'podaje' iz, od 2000 zaczal sie okres Satyi w Kali. Brhat Samhita podaje kombinacje, ktore wskazuja na katastrofy, nie ma ich w 2012.

Bhaktowie powinni miec wieksza wiare w Vedanga, niz w przepowiednie wojka Staśka i ciotki Helenki. Dlatego pojawia sie smutek i rozczarowanie kiedy dzieje sie zupelnie odwrotnie.
Witam!

Czy mógłbyś podać, na jakiej podstawie astrologicznej opiera się twierdzenie, że od roku 2000 rozpoczął się okres Satya w wieku Kali? Podajesz wiele osób, które uważasz za autorytety, pogrążając zdecydowanie Staśka i Helenkę, lecz brakuje mi tu jakiś konkretnych, merytorycznych argumentów.

Będę bardzo zobowiązany za merytoryczną odpowiedź. Śpieszę dodać, że przeczytałem uważnie twój post na ten temat zamieszczony na początku tego wątku, lecz nie znalazłem tam niczego poza poszlakami. Stąd moje pytanie.

Aha, kim jest ten autentyczny Jyotish? Sanjay Rath, Sri Acyuta?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 11 lut 2009, 23:31

Agasti pisze:
RafalJyot pisze:
Gdyz autentyczny Jyotish (a to powinno byc glowna miara i argumentem dla rozsadnej osoby z wiara w Veda) 'podaje' iz, od 2000 zaczal sie okres Satyi w Kali. Brhat Samhita podaje kombinacje, ktore wskazuja na katastrofy, nie ma ich w 2012.

Bhaktowie powinni miec wieksza wiare w Vedanga, niz w przepowiednie wojka Staśka i ciotki Helenki. Dlatego pojawia sie smutek i rozczarowanie kiedy dzieje sie zupelnie odwrotnie.
Witam!

Czy mógłbyś podać, na jakiej podstawie astrologicznej opiera się twierdzenie, że od roku 2000 rozpoczął się okres Satya w wieku Kali? Podajesz wiele osób, które uważasz za autorytety, pogrążając zdecydowanie Staśka i Helenkę, lecz brakuje mi tu jakiś konkretnych, merytorycznych argumentów.

Będę bardzo zobowiązany za merytoryczną odpowiedź. Śpieszę dodać, że przeczytałem uważnie twój post na ten temat zamieszczony na początku tego wątku, lecz nie znalazłem tam niczego poza poszlakami. Stąd moje pytanie.

Aha, kim jest ten autentyczny Jyotish? Sanjay Rath, Sri Acyuta?

Pozdrawiam,
Zmien ton, to pogadamy:)
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Agasti

Post autor: Agasti » 11 lut 2009, 23:48

RafalJyot pisze:

Nie bardzo rozumiem. Jedziesz z góry po Helence, domagasz się uznania oczywistych autorytetów i ich twierdzeń, pouczasz bhaktów, a kiedy pada merytoryczne, bramińskie pytanie o źródła, to jakoś cię to obraża?

Jak byś napisał, że np. w takim a takim pismie znajduje się opis znaków niebieskich ogłaszających początek Satya-yugi (choćby w Kali), a w dniu takim i takim występuje właśnie taka konfiguracja, to rozumiałbym, że mówi astrolog z korzeniami w Jyotisha.

Sądzę, że jest to pytanie z korzyścią dla mnie i innych dyskutujących ten temat.

Jeszcze raz pozdrawiam i proszę o merytoryczną odpowiedź.

Uttama

Post autor: Uttama » 11 lut 2009, 23:54

Ja również dołączę sie do pytań Agasti, zwłaszcza:
Agasti pisze: ...od roku 2000 rozpoczął się okres Satya w wieku Kali?
Z góry dziękuję za odpowiedź!

Pozdr. Uttama
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 00:35 przez Uttama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 12 lut 2009, 00:23

Agasti pisze:
RafalJyot pisze:

Nie bardzo rozumiem. Jedziesz z góry po Helence, domagasz się uznania oczywistych autorytetów i ich twierdzeń, pouczasz bhaktów, a kiedy pada merytoryczne, bramińskie pytanie o źródła, to jakoś cię to obraża?

Jak byś napisał, że np. w takim a takim pismie znajduje się opis znaków niebieskich ogłaszających początek Satya-yugi (choćby w Kali), a w dniu takim i takim występuje właśnie taka konfiguracja, to rozumiałbym, że mówi astrolog z korzeniami w Jyotisha.

Sądzę, że jest to pytanie z korzyścią dla mnie i innych dyskutujących ten temat.

1. Niczego sie nie domagam
2. Nie pouczam bhaktow, wydaje opinie jak moim zdaniem powinna wygladac sraddha bhakty z prawdziwego zdarzenia. Sraddha bhakty to Veda, pancha Veda to Purana, Purana zawiera Vedanga.
3. Nie dokonasz ciekawych rozroznien badajac maile astrologow na forum.
4. Chyba zgodzisz sie ze mna, ze pewna informacja lepiej trafia gdy towarzyszy jej odpowiedni nastroj. Poczekajmy zatem na lepsza atmosfere.
klim krishna klim

Agasti

Post autor: Agasti » 12 lut 2009, 01:05

RafalJyot pisze:
Agasti pisze:
RafalJyot pisze:

1. Niczego sie nie domagam
2. Nie pouczam bhaktow, wydaje opinie jak moim zdaniem powinna wygladac sraddha bhakty z prawdziwego zdarzenia. Sraddha bhakty to Veda, pancha Veda to Purana, Purana zawiera Vedanga.
3. Nie dokonasz ciekawych rozroznien badajac maile astrologow na forum.
4. Chyba zgodzisz sie ze mna, ze pewna informacja lepiej trafia gdy towarzyszy jej odpowiedni nastroj. Poczekajmy zatem na lepsza atmosfere.
Przepraszam. Piszesz z pozycji osoby, dla której różne rzeczy są zupełnie oczywiste. Z tej oczywistości wynika, co bhaktowie powinni robić, a czego nie powinni. Powołujesz się na "autentycznego jyotisha", ale nie wyjaśniasz jednoznacznie kogo masz na myśli. Muszę się domyślać i stąd pytanie o to, czy to Sanjay Rath lub Śri Acyuta, których podałeś na początku dyskusji w tym wątku. Pragnę to zwyczajnie wyjaśnić.

Możesz wydawać różne opinie i nic mi do tego, ale jeśli występujesz jako Jyotish Guru, to być może mam prawo oczekiwać, że twoje wypowiedzi będą ugruntowane w konkretnych źródłach i merytorycznych argumentach, o które proszę.

Nie rozumiem, o jakich rozróżnieniach w mailach astrologów na forum piszesz.

Jeśli chodzi o początek ważnych epok historycznych, Wedy zazwyczaj podają konkrety, Sapta Rshi w Magha na początku Kali, etc. Stąd moje pytanie, czy znasz jakiś konkretny argument wspierający podawany przez ciebie jako pewnik początek Satya w Kali w roku 2000.

Nie rozumiem twojego nastroju. Kiedy bhaktowie nauczają, są liberalni w podejściu do zadających pytania, nawet jeśli są nieco wyzywające. W tym wątku zamieszczasz wiele komentarzy, w których twoje twierdzenia są wyjątkowo zdecydowane. Myślałem, że za tą siłą stoi także moc merytoryczna.

Moje wyzwanie skierowane do ciebie, to nie wyzwanie kszatri na poziomie dumy, lecz bramińskie wyzwanie na zasadzie: "Pokaż mi swoje argumenty!"

Albo je masz, albo nie masz. Jeśli nie, sam spuść z tonu.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 12 lut 2009, 10:07

Agasti pisze: Przepraszam. Piszesz z pozycji osoby, dla której różne rzeczy są zupełnie oczywiste. Z tej oczywistości wynika, co bhaktowie powinni robić, a czego nie powinni. Powołujesz się na "autentycznego jyotisha", ale nie wyjaśniasz jednoznacznie kogo masz na myśli. Muszę się domyślać i stąd pytanie o to, czy to Sanjay Rath lub Śri Acyuta, których podałeś na początku dyskusji w tym wątku. Pragnę to zwyczajnie wyjaśnić.
Jest wiele autentycznych sciezek Jyotish w Indiach, jedną z nich napewno jest Sri Achyutagaddi [Sanjay Rath], o ktorej wspominasz.
Możesz wydawać różne opinie i nic mi do tego, ale jeśli występujesz jako Jyotish Guru, to być może mam prawo oczekiwać, że twoje wypowiedzi będą ugruntowane w konkretnych źródłach i merytorycznych argumentach, o które proszę.

Oczekiwac, nie rzadac. W innym wypadku robi sie niemilo. Nie jestem zwolennikiem filozofii, iz jak sie powie A to trzeba dołożyc B. Niektore moje maile tutaj byly zbyt zabarwione emocjonalnie, dlatego byc moze taka Twoja reakcja. Nie uwazam po prostu by bylo to dobre miejsce i czas by dzielic sie takimi informacjami. Mam do tego prawo.

Jesli, jednakze bardzo Cie to interesuje, sproboj napisac do Sri Prahlada, moze udzieli Tobie tych informacji.

W tym wątku zamieszczasz wiele komentarzy, w których twoje twierdzenia są wyjątkowo zdecydowane. Myślałem, że za tą siłą stoi także moc merytoryczna.
Nigdy nie strzelam pustakami:)

Albo je masz, albo nie masz. Jeśli nie, sam spuść z tonu.
Pracuje nad tym:)

Przepraszam, jesli moje poprzednie maile, wywolaly negatywne emocje.
klim krishna klim

Awatar użytkownika
Green_lake
Kontakt:

Post autor: Green_lake » 12 lut 2009, 13:08

[i]"Jedyną stałą rzeczą jest zmiana"[/i]

yogamaya

Post autor: yogamaya » 12 lut 2009, 14:02

Boże chroń Hubble :shock:

ODPOWIEDZ