Polecam ogladnąć na youtube
Nikola Tesla contra Albert Einstein:
http://www.youtube.com/watch?v=VL3zHPRH ... ture=share

Nikola Tesla - Gospodarz Świata
http://www.youtube.com/watch?v=i1GmZK_H ... re=related

Moze to jeszcze nie to ale narazie prawo które powoduje ze przydomowa elektrownia traktowana jest jak Bełchatów ma sie zmienic:Vaisnava-Krpa pisze:Znowu prowokacyjny tytuł:) Przepowiednie od Bhrigu zawierają informację że za ok. 30-40 lat prąd będzie ogólnodostępny i darmowy i będzie się nazywał od imienia wynalazcy, który wynalazł to już na początku XX wieku, jednak jego odkrycia będą ukrywane.
W Niemczech dostają od państwa ogromne dofinansowanie do takich instalacji- a u nas "Kup sobie sam", najlepiej za kredyt komercyjny. Za co przeciętny polski rolnik ma kupić takie kosztowne urządzenia?padmak pisze:Wczoraj rozmawiałem ze znajomym, który w Polsce chce rozpowszechnić u rolników samodzielne wytwarzanie prądu z biomasy. Powiedział, że w Polsce jest dopiero kilkanaście takich "stacji", natomiast u sąsiadów w Niemczech mają ponad 4600 szt.
Rolnicy mają tez duzą mozliwosc dofinansowania z UE, nie tak jak mieszkańcy miast.Arleta pisze: W Niemczech dostają od państwa ogromne dofinansowanie do takich instalacji- a u nas "Kup sobie sam", najlepiej za kredyt komercyjny. Za co przeciętny polski rolnik ma kupić takie kosztowne urządzenia?
Od przyszłego roku w Polsce nastąpi uwolnienie cen energii. Przewidywane są więc podwyżki ceny za prąd o 40 %. Jest to ogromne źródło dochodu dla państwa- więc nikomu nie zależy na propagowaniu alternatywnych źródeł energii.
Gdy pisałem o Tesli, wyśmiałaś mnie. Twój mąż to ekspert od energetyki i opierając się na jego opinii, stwierdziłaś, że takie urządzenie nie mogło powstać. Może dożyjesz dnia, że takie urządzenie będzie w powszechnym użyciu. Co wtedy na to twój mąż?Arleta pisze:Od przyszłego roku w Polsce nastąpi uwolnienie cen energii. Przewidywane są więc podwyżki ceny za prąd o 40 %. Jest to ogromne źródło dochodu dla państwa- więc nikomu nie zależy na propagowaniu alternatywnych źródeł energii.
Nie wyśmiałam, bo za bardzo Ciebie szanuję, Prabhu. Tylko powtórzyłam opinię męża. Obawiam się, że nawet, jeśli takie alternatywne metody istnieją, to zawsze będą bardzo skutecznie blokowane przez określone lobby.Mathura pisze: Gdy pisałem o Tesli, wyśmiałaś mnie. Twój mąż to ekspert od energetyki i opierając się na jego opinii, stwierdziłaś, że takie urządzenie nie mogło powstać. Może dożyjesz dnia, że takie urządzenie będzie w powszechnym użyciu. Co wtedy na to twój mąż?
Mam część rodziny na wsi, więc wiem jak w praktyce wygląda takie dofinansowanie. To ściema. Najpierw trzeba samemu wydać własne pieniądze, a potem może UE częściowo je zwróci (szansa na taki zwrot jest jak jeden do tysiąca). W Niemczech państwo dopłaca do takich inwestycji od razu, nie trzeba więc brać kredytów i zadłużać się. No, ale na taki luksus w naszej kochanej Polsce nie mamy szans.trigi pisze: Rolnicy mają tez duzą mozliwosc dofinansowania z UE, nie tak jak mieszkańcy miast.
Są różne programy unijne moze nie mamy na mysli tego samego, ale specjalistą nie jestem.Arleta pisze: Mam część rodziny na wsi, więc wiem jak w praktyce wygląda takie dofinansowanie. To ściema. Najpierw trzeba samemu wydać własne pieniądze, a potem może UE częściowo je zwróci (szansa na taki zwrot jest jak jeden do tysiąca). W Niemczech państwo dopłaca do takich inwestycji od razu, nie trzeba więc brać kredytów i zadłużać się. No, ale na taki luksus w naszej kochanej Polsce nie mamy szans.![]()
![]()