Dodam od siebie swoje obserwacje. Sam robiłem zdjęcia Tatr z okolic Krakowa ale są lepsze, dodam kilka zdjęć robionych z centrum Krakowa na Tatry. Niektóre szczyty będą ok. 120 może 140 km od miejsca wykonywania zdjęć.
To robione z Wawelu:
Szczyty Tatr mają od ok. 1900 do ponad 2600 m.n.p.m. Samo Zakopane i okolice znajduje się na wysokości ok. 900-1000 m.n.p.m. Czyli od podnóża w górę jest ok. 1000-1500 m.
Przy nachyleniu 200 m kąt powinien być widoczny ale widzimy normalnie, tak jak i z samego Zakopanego. Z kolei chodziłem po szczytach Tatr i patrzyłem w drugą stronę na Słowację i tam również widziałem następne góry i znowu nie widziałem nachylenia.
Na mapach geodezyjnych nie ma czegoś takiego jak współczynnik odchylenia. Doszło by do nieporozumień w podziałach gruntu.
SUDETY
"Tak twierdzi pan Apoloniusz Rajwa, pracujący w obserwatorium meteorologicznym na Kasprowym Wierchu. Mógł on dojrzeć ośnieżony szczyt Pradziada w Sudetach, czyli miejsce oddalone od Kasprowego o ok. 240 km! Było to o wschodzie słońca, przy bardzo przejrzystym powietrzu."
http://kongresonkol.io.gliwice.pl/piotr ... ostki.html
BIESZCZADY
"Z Połoniny Wetlińskiej, Wielkiej Rawki, czy Smereka można podziwiać nie tylko położone w odległości ok. 180km „białe zęby” Tatr, ale i odleglejsze miejsca. To w naszych górach spektakularne momenty nie tylko z pięknymi widokami na ośnieżone, najwyższe góry Polski i Słowacji, ale i okazja do wędrowania po Bieszczadach podczas najlepszych warunków turystycznych do uprawiania zimowej turystyki. Otrzymaliśmy wiele zapytań w sprawie widoczności Tatr, np. jak to w ogóle możliwe, że widzialność sięga aż tak daleko, dlaczego Tatry widać mimo krzywizny Ziemi."
Tego nie wyjaśnili w artykule dlaczego widać Tatry mimo krzywizny Ziemi (widać nie tylko my pytamy) ale podali jeszcze inne miejsce które widać z Bieszczad:
Ze szczytu Tarnicy możemy zobaczyć położony aż o 258 km fragment szczytu rumuńskiej góry Vladeasa (1836m n.p.m)!
Więcej: http://www.bieszczady.pl/Jakie_miejsce_ ... z3ml4xoubZ
Follow us: @bieszczady on Twitter | bieszczady on Facebook
Jak sam wcześniej pisałem, kiedyś widziałem Tatry z Częstochowy. W linii prostej z Częstochowy do tej góry Vladesa będzie ponad 500 km.
Zdjęcie Tatr zrobione z Dobromierza na pograniczu woj. Łódzkiego i Świętokrzyskiego:
http://www.wykop.pl/ramka/581793/tatry- ... e-z-202km/
Można bronić tezy okrągłej Ziemi, że jest geoidą ale jaką musiała by być i jakie potem jeszcze ostrzejsze kąty musiałby być aby Ziemia się zaokrągliła w końcu. A z tej góry w Rumunii przypuszczam, że z kolei dalej coś widać i nie widać załamania, zachylenia itp.
Samolotem też leciałem do Indii na wysokości kilkunastu km, zrobiłem zdjęcie Himalajów z góry, ale zawsze jak patrzyłem to na horyzoncie linia prosta była.
Dlaczego mam więc wierzyć na słowo? Dogmat? A jak nie wierzę to głupi? Mówię sprawdzam. Do psychiatry za to czy do więzienia od razu?
Będę temat obserwował, wszystko co zapisane nie umknie. Kiedyś będę miał więcej czasu to powrócę do niektórych pomówień.