Hare Kryszna a chrześcijaństwo
Re: Hare Kryszna a chrześcijaństwo
Jacek Gałuszka (ur. 8 stycznia 1965 w Gorlicach[1]) − były polski dominikanin, kompozytor muzyki liturgicznej.
Wstąpił do zakonu w 1985, śluby wieczyste złożył 15 września 1991, święcenia kapłańskie przyjął 6 czerwca 1992. Duszpasterz Duszpasterstwa Akademickiego Beczka w latach 1992–1994, następnie wspólnoty Odnowy w Duchu Świętym "Nowe Życie" w latach 1994-1996. Dyrektor Dominikańskiego Ośrodka Liturgicznego w Krakowie w latach 1993-1995. Twórca i pierwszy dyrektor Dominikańskiego Ośrodka Informacji o Nowych Ruchach Religijnych i Sektach od 1995. W 1999 porzucił kapłaństwo i opuścił zakon. Poza klasztorem prowadził działalność w branży mediów i reklamy, a następnie został instruktorem szkolenia psów.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xgXyLG3kL8
Wstąpił do zakonu w 1985, śluby wieczyste złożył 15 września 1991, święcenia kapłańskie przyjął 6 czerwca 1992. Duszpasterz Duszpasterstwa Akademickiego Beczka w latach 1992–1994, następnie wspólnoty Odnowy w Duchu Świętym "Nowe Życie" w latach 1994-1996. Dyrektor Dominikańskiego Ośrodka Liturgicznego w Krakowie w latach 1993-1995. Twórca i pierwszy dyrektor Dominikańskiego Ośrodka Informacji o Nowych Ruchach Religijnych i Sektach od 1995. W 1999 porzucił kapłaństwo i opuścił zakon. Poza klasztorem prowadził działalność w branży mediów i reklamy, a następnie został instruktorem szkolenia psów.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xgXyLG3kL8
Nie. Życzyłem sobie usłyszeć, kogo masz na myśli, pisząc stale o "lobby syjonistyczno-judaistycznym". Wtedy dopiero mógłbym spróbować ocenić, co myślisz na ww temat. Ale konsekwentnie unikasz odpowiedzi.Visnu-Krsna dasa pisze:Ty mianowicie życzysz sobie usłyszeć ode mnie lub lub od Radia Maryja to co chcesz usłyszeć. I w jednym w drugim przypadku pragniesz na przykład usłyszeć o rzekomym "antysemityzmie". Ja nie mam tego problemu, Radio Maryja też, ale najwyraźniej widzę u Ciebie skłoność do tego według Ciebie obolałego problemu. Inaczej mówiąc, Ty życzysz sobie usłyszeć ode mnie i od Radia Maryja teksty antysemickie. [...]
I w tym własnie przewyższa Radio Maryja inne przekaźniki medialne, że daje się wypowiadać każdemu na nurtujące ich problemy czy żale. Uważasz, ze wtedy jest OK, że ktoś w takim środku masowego przekazu powinien urywać wypowiedzi, które niezgodne sa z przyjetym trendy czy polityczną nowomową? Wtedy Twoim zdaniem jest demokracja?
Co do urywania, to wlaśnie Radyjo , zwłaszcza we wczesnym okresie działalności, znane było z wyłączania w pół słowa dyskutantów, którzy mieli odmienne zdanie, niż przyjęta teza audycji. Później nie było to już tak wyraźne, bo założyli sobie aparaturę, puszczającą wypowiedzi "na żywo" z lekkim opóźnieniem, co pozwalało przerwać nieprawomyślną wypowiedź brz ujawniania jej.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 23:19 przez Bolito, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jedz na czczo (grafitti)
A teraz zgodnie z zasadami radiomaryjnej miłości bliźniego przystępujemy do flekowania J. Owsiaka.Visnu-Krsna dasa pisze:Ale czy po takiej gremialnej orkiestrze opluwań i obelg pod adresem katolicyzmu i jego niektórych mediów i to jeszcze pod auspicjami rzecznika "Róbta co chceta", [...]Takie skutki dawania się wmanewrować różnym rzecznikom "Róbta co chceta", do walki z katolikami i RM.
Proszę bardzo. Zapis obszernych fragmentów audycji RM na nasz temat (stylistyka oryginalna):Visnu-Krsna dasa pisze:A teraz proszę wszystkich krytyków Radia Maryja o podanie konkretnych i jednoznacznym dowodów na to, o co oskarżają to niezwykle pokojowe, obiektywne, rzetelne Radio, które wzywa wszystkich ludzi do pokoju, spokoju, przebaczenia, miłości!
RADIO MARYJA 21/22 VI 2005
ROZMOWY NIEDOKOŃCZONE : „KŁAMSTWA SEKT”
[...]
ks. Waldemar Gonczaruk CSsR : Sekty, nie jest to temat ani nowy, tylko on się zawsze pojawia mniej więcej właśnie w letnich porach roku, kiedy to sekty jakoś... wyłażą na nasze ulice. Możemy dostrzec młodzież kolorową, w powłóczystych szatach, z wygolonymi głowami, ale czy zawsze sekty... sekty ujawniają się w takim stroju? Pani Anno?
Anna Łobaczewska [przewodnicząca Ruchu Obrony Rodziny i Jednostki ] : Oczywiście, że nie, bo sekt jest bardzo dużo, są różnorakie, więc tylko...tylko niektóre może są widoczne na zewnątrz. [...] Indoktrynacja często jest wprowadzana też bardzo subtelnie, mianowicie nigdy się nie mówi, na przykład na początku, że to jest właśnie, jeżeli chodzi o Krysznę, że to jest Kryszna. Mówi się na początku o Bogu. A dopiero później zamienia się tego Boga na Krysznę.
ks. W. G. : Do tego za chwileczkę dojdziemy, ale powróćmy jeszcze do diety, siostro. Ponieważ te diety, w sektach, w grupach sekciarskich są bardzo specyficzne. Na czym one polegają i dlaczego są niebezpieczne?
s. Michaela OP: Normalnie... dietę... głoszą, że to są wegetarianami, jaroszami, natomiast w tej wegetariańskiej diecie jeszcze są pewne restrykcje. I tutaj na przykład, mam... takie... taką gazetkę ruchu Hare Kryszna, którą kiedyś, no... interesowałam się żeby komuś pomóc, i wyciągnąć z błędu kogoś kto należy do tego ruchu. Mam ich... ich gazetkę, ....`96 rok... to był taki dwumiesięcznik wtedy. I tu jest na przykład na końcu tej gazetki... Oczywiście ja sobie podkreśliłam to, normalnie oryginał... nie było podkreślone. Jest tak podkreślane, jak to trzeba walczyć z umysłem, pisze się tak: Albo jesteśmy sługami ciała i umysłu, albo pokonamy umysł, darząc większym zaufaniem mistrza duchowego. Niż własny umysł. Tutaj jest takie podkreślenie. I tutaj jest kalendarz dietetyczny. Jest na przykład na lipiec, od 11 lipca do 30, jest zakaz jedzenia czegokolwiek pochodzenia ziarnistego. Więc, czyli że nie ma już witaminy powiedzmy B, która jest w kiełkach roślin...
ks. W.G.: A wtedy ziarna dojrzewają, można je spożywać swobodnie...
s. M: No... więc.. Otóż to ... jedzą tylko jarzyny powiedzmy, liściaste, sałatki, kapustę, kartofle, marchew. Ale jeszcze w tym okresie są dwa dni kiedy mają głodówkę i piją wodę, że rzekomo muszą złogi, które tam jakoś zalegają w jelitach coś tam zalega po tych potrawach, trzeba ich wypłukać. I teraz od 30 lipca do 8 sierpnia mają mieszaną dietę, prawda wegetariańską, ale różne te... Ale później w sierpniu zaczyna się odwrotnie. Od 9 sierpnia do 28 sierpnia nie spożywają nic liściastego, żadnych sałatek, kapusty, tylko ziarniste. Wobec tego mają tylko kaszę, ryż, chleb, ... I... i zsiadłe mleko, względnie maślankę. Dalej, również dwa razy w tym okresie, głodówka. Płuczą jelita, piją wodę. Znaczy nazywa się to płukanie jelit, nie znaczy że robi się tam robi się jakieś, tylko po prostu, piją tylko wodę, nic nią nie, nie jedząc.
ks. W.G: No i w tym momencie, proszę siostry, pytam się o cele. Czemu służą takie diety?
s. M : Ja mam wrażenie, że takie... taki kalendarz, oni mają rozpiskę na cały rok, że taki... że takie eksperymenty, raz, wykazują przy jakim minimum odżywienia człowiek funkcjonuje normalnie, dalej, jakie zestawy , prawda potraw... jakie będą skutki, jeżeli to na dłuższą metę jest prowadzone. Bo to był... to jest kalendarz dla ludzi, którzy żyją w tej... wspólnocie sekciarskiej. Tak robią takie komuny...
ks. W.G. : Czyli siostra sugeruje, że jest tutaj manipulowanie i dokonywanie eksperymentów na ludziach...
s. M : Ja... eksp... Ja myślę, eksperymentowanie dotyczące ... odżywiania człowieka, przy jakich zestawach, jakie będą skutki i jak najtaniej, żeby można było prawda, człowieka utrzymać. Bo to rzeczywiście , nie dość że jarzynowe, to jeszcze w dodatku, ogromnie uboga.
ks. W.G.: To również też ... oddziaływuje na percepcję intelektualną.
s. M: No, owszem, oddziaływuje, stąd obserwujemy w sektach tak zwane pranie mózgu. [...]Jeżeli weźmiemy ćwiczenia, jakie mają, mantrę którą recytują, prawda, to też ma działanie na tłumienie kory mózgowej.
ks. W.G.: Dlaczego?
s. M: A proszę zwrócić uwagę, jak dziecko na przykład płacze, jest niespokojne i mama aaaaaaaaa....i dzidziuś się ulula, prawda? Właśnie tak ululać. I oni na przykład... Ja spotkałam człowieka, który po kilku latach wyszedł z tej sekty, to mówi, że jak zaczęli mantrę od godziny 4 rano, to skończyli o 7 i od 7 godziny przyjeżdżał guru, który im głosił konferencje. Teraz proszę wziąć pod uwagę fizjologię mózgu, kiedy on mantruje, czyli recytuje rytmicznie zdanie które nie zawiera żadnej treści, tylko recytuje i po trzech godzinach ma wykład. On nie jest zdolny, rzeczywiście prowadzić analizy tego co słyszy i mówi jemu. On to wchłania, tak jak słyszy. Więc tutaj jest to walka z umysłem i ta dieta no to właśnie bardzo koresponduje.
ks. W.G. : Tym bardziej, że również fragmenty mantry, czy całe mantry zostały wykonane chociażby przez słynny zespół The Beatles i ta płyta rozeszła się w ponad... nakładzie ponad 70 tysięcy. To bardzo również świadczy o tym jak bardzo świat sekt jest powiązany ze światem show-business`u, o którym często mówimy, czy też teledyski Madonny, gwiazdy, tak zwanej gwiazdy popularnej kultury, które również,... która również w swoich teledyskach wykorzystywała elementy ... elementy... właśnie sekt.
s.M: Tu jeszcze, oprócz działania rytmu, czyli dźwięku na system nerwowy, na komórkę mózgową, to jeszcze trzeba brać pod uwagę jakąś zakamuflowaną treść tej mantry. No, na przykład; Hare Rama, Hare Kriszna. Hare -boski, Rama - czarny. Czarny... no na przykład, tu mamy ze słownika indyjskiego kserokopię, co znaczy słowo Kriszna. I tutaj mam podane, że to słowo „Kryszna” znaczy „black”..., znaczy sanskryt angielskim, to jest dla studentów w Indiach. „Dark” - czarny, ciemny; dalej: ‘wicked” - nikczemny ; dalej „evil” - to jest zły albo „zło”. Nawet jest podane... tu jest oczywiście historia, tego właśnie Kryszny, jako wcielenia Wisznu, ale jest również podane, że słowo „Kryszna” znaczy również ...”evil” w znaczeniu moralnym. Czyli w sensie „zło moralne”. I teraz gdy człowiek recytuje Hare Kryszna i nie wie w zasadzie, ma powiedziane że to znaczy „wszechatrakcyjny”. Ci ludzie wierzą, że oni uwielbiają Boga jako Najwyższą Atrakcję. Podczas gdy wymawiają... wzywają „boski czarny”, czy „boski zły”. No i co to znaczy, „boski zły”, „boski nikczemny” czy „boski ciemny” ? [...]Ale oni mają przekonanie, że to dotyczy tego właśnie Boga, który objawiał się w Biblii, tylko to jest po indyjsku. To znaczy, że to jest ten sam Bóg, wielbią tego samego Boga, który jest objawiony w Biblii, czy w Jezusie Chrystusie, tylko słowo jest indyjskie. Właśnie tak są oszukiwani.
Ks. W. G. : Już na samym wstępie...
s. M : Na samym wstępie, bo inaczej by nie powtarzał wciąż tego...
[...].
ks. W.G. : [...] Sekta Czaitanyi jest również gałęzią... jakby odgałęzieniem ...
s. M: Z Hare Kriszna, odłamem...
ks. W.G.: ... z Hari Kriszna, a znowóż Hari Kriszna założył... Hari Kriszna założyło Międzynarodowe Stowarzyszenie Świadomości Kriszny.
s. M : Znaczy... Prabhupada założyciel ruchu Hare Kryszna, nazwał ten ruch Międzynarodowe Towarzystwo Świadomości Kryszny, żeby budzić świadomość Kryszny w społeczeństwie świata. W zasadzie Prabhupada, tak jak ja znam z relacji w Indiach, Prabhupada ruszył na podbój świata, jak on to mówił, żeby tych morderców krów nawrócić. Bo dla Prabhupady, krowa to Bóg. Bo on był czcicielem Wisznu, a dla ludzi, którzy uznają krowę za boską, to wierzą, że właśnie w tej krowie jest obecny Wisznu. I dla tego czciciela krów to było tragiczne, że my powiemy, no jemy mięso ... bydła. I on uważał, że to jest jego misja, żeby tych... tych właśnie morderców, jak on to nazywał, nawrócić. A wobec tego, żeby nawrócić, poddać pod władzę Kryszny. Bo Kryszna jest w...w... powiedzmy, literaturze indyjskiej czczony jako pasterz bydła. Właśnie, na przykład, oni tam głoszą bhakti jogę w ruchu. Oczywiście, jak ktoś pasie bydło, no to trudno, żeby siedział i kontem... kontemplował czy koncentrował się w podskokach, a jednocześnie może paść bydło i latać po pastwisku i śpiewać Hare Kryszna, tak zwana joga w ruchu. W każdym razie... w każdym razie to było jego takim celem, jaki on w Indiach deklarował, kiedy no musiał załatwić sobie pozwolenie na wyjazd z kraju, wizę paszport i tak dalej...
[...]
A.Ł. : W 1996 roku była przygotowana ustawa, żeby uznać ruch Hare Kryszna jako naszej czwartej religii. Na... na warunkach takich, jak funkcjonuje kościół katolicki, czy prawosławny, czy augsburski. I do... w tej sprawie wyrazili opinie pani profesor Grzymała-Moszczyńska z UJ i doktor Tadeusz Doktor. Opinie były bardzo pozytywne, nie widzieli żadnych przeszkód, aby zarejestrować jako wielką religię. Na całe szczęście sprawa ta upadła.
[...]
ks. W.G: [ brak początku] ... kolejne wydanie Woodstocku, czy tym podobnych imprez z udziałem pana Owsiaka również zawierają w sobie elementy sekciarskie i chociażby, bardzo jest propagowana sekta Hari Kriszna, co jest również zauważane przez media zagraniczne, zachodnie, o czym też przestrzegają nas, Polaków, Jak siostra by to odbierała?
s.M.: Oczywiście, ja jak najbardziej widzę tutaj cel propagandy ruchu Hare Kriszna, a po drugie, ja widze w tym jeszcze dalej. Jestem bardzo świadoma tego, że ... ten ruch, ten Woodstock kompromituje kulturę polską. Bo ja na przykład, sobie wyobrażam człowieka, który jest poza granicą Polski, to znaczy ludzie, którzy przez telewizję oglądają to, co się dzieje w Polsce. I weźmy, młodzi ludzie, którzy gdzieś tam leżą w bajorze, no , w błocie. I teraz, leży w błocie. Ktoś, kto wierzy w reinkarnację, automatycznie wyciągnie wniosek, dusza świni wcielona w tych ludzi. Automatycznie, to będzie wniosek taki. Bo wiem, jak się rozumie, w wypadku , jeżeli ktoś jest wierzącym w reinkarnację, jak szuka... po czym rozpoznać jaka dusza gdzie się wcieliła. I po zachowaniu, po sposobie bycia, próbują wyczuć, jaka tam dusza jest, ci ludzie, którzy wierzą w reinkarnację. I teraz, ja na przykład, gdybym była wierzącą... gdybym wierzyła w reinkarnację i widzę, że w bagnie leżą, i się dobrze czują, no to do bagna wchodzi świnia, bawół, tam prawda,...
ks. W.G. : To się bardzo ściśle wiąże z teorią, czy.. czy ...czy... historią kast...
s.M.: Tym bardziej , że Hare Kryszna głosi reinkarnację. Mało, z pośród wszystkich postaci indyjskich, jeżeli chodzi o literaturę indyjską, Kriszna jest radykalnym nauczycielem rasizmu kastowego. Uważa, że mieszanie poszczególnymi kastami, to jest w ogóle, zaburzenie kosmiczne się wywołuje. Ponieważ to jest autentyczne, taka jest wiara oryginalna, tradycyjna w Indiach, jeżeli chodzi o podporządkowanie kastowe. Jedni drugim podporządkowani wtedy jedno od drugich uzależnieni, ale jedni od drugich korzystają, przez to, że oddziaływanie duchowe istnieje i potem przechodzi się w wyższe wcielenie. Stąd jest takie podporządkowanie guru, bo niby jego duchowość jest jakaś taka super, że jego oddziaływanie, bioprądów jego, to oni mówią emanacje. Emanacja jego oddziaływuje na mnie i po śmierci ja mam się szansę wcielić wyżej.
ks. W.G. Ale więcej korzyści mają chyba ci, którzy stoją najwyżej tej piramidy?
s.M.: No, to ci co najwyżej tej piramidy, to oni uważają, że oni są boskimi postaciami.
ks. W. G.: I na pewno w błocie się nie taplają...
s.M : Oni do błota nie wejdą na pewno. Mało, oni nawet Hare Kryszna nie skaczą!
ks. W.G.: Natomiast na imprezach organizowanych przez pana Jurka Owsiaka nie ma miejsca dla chrześcijan, nie ma miejsca dla innych wyznań, natomiast jest miejsce dla przedstawicieli Hari Kriszna i miejsce dla show-business`u i polityków.
[...]
I jeszcze taki mały kawałek:
Rozmowy Niedokończone. „ Dwa oblicza pedagogiki waldorfskiej ” 17 XII 2003
s. Michaela OP (Zofia Pawlik)[...] I jeżeli pan zainteresuje się, sektą Hare Kryszna ... Pięknie , ładnie, folklor na zewnątrz wygląda, pan Owsiak się ładnie bawi razem z nimi, piękna... Piękne stroje, muzyczka i mili chłopcy i dziewczęta, ale nauka Kryszny jest typowo rasistowska. Kryszna, spośród wszystkich autorytetów w Indiach, jest największym obrońcą systemu kastowego. Wręcz uważa, że jeżeli by parias chciał być rzemieślnikiem, czyli przejść do... zająć pracę ... zająć się pracą należną do wyższej kasty, to całe, kosmiczne zaburzenie nastąpi ! I to kosmiczne zaburzenie zemści się na tym, który to zaburzenie spowodował, i ten człowiek się wcieli w jakieś zwierzęce... ciało. Więc... I teraz Kriszna, Kryszna, Hare Hare, piękna zabawa, ale za tym idzie paskudny rasizm. I to... I tu ... I tu jest niebezpieczeństwo. Niebezpieczeństwo skrzywdzenia, niebezpieczeństwo wielkiej niesprawiedliwości społecznej. Dyskryminacja pewnych, powiedzmy, ... nacji. [...]
Wystarczy, czy chciałbyś coś jeszcze?
- Purnaprajna
- Kontakt:
Przepraszam, że wchodzę w słowo, ale to, że rozmówcom nie grozi nawet najmniejsze ryzyko stłumienia kory mózgowej i prania mózgu nie powinno być powodem do popełniania grzechu pychy w stosunku do innych ludzi, tych z mózgami. To nie fair!Bolito pisze:ks. W.G.: To również też ... oddziaływuje na percepcję intelektualną.
s. M: No, owszem, oddziaływuje, stąd obserwujemy w sektach tak zwane pranie mózgu. [...]Jeżeli weźmiemy ćwiczenia, jakie mają, mantrę którą recytują, prawda, to też ma działanie na tłumienie kory mózgowej.
Prasadam blog mojej żony Vairagya-laksmi dd: http://www.purevege.com/
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461
Czy to oznacza, że ta parada była nielegalnie???? (skoro: "... nie ma miejsca dla chrześcijan..." )Bolito pisze: ks. W.G.: Natomiast na imprezach organizowanych przez pana Jurka Owsiaka nie ma miejsca dla chrześcijan, nie ma miejsca dla innych wyznań, natomiast jest miejsce dla przedstawicieli Hari Kriszna i miejsce dla show-business`u i polityków.
[...]

Czy to oznacza, że chrześcijanie zostali odizolowani od reszty "Owsiakowych przystankowiczów" ???

Kto mógł legalnie powiewać swoimi flagami???

Wydaje się, że każdy:

Ale w Radio Maryja powiedzą, że chrześcijanie nie mogą brać udział w największej imprezie w Polsce i każdy "zatrwożony" słuchacz Radia Maryja w to uwierzy i NA PEWNO tam nie pojedzie.
I o to właśnie chodzi RM. Aby "owieczki Pana" przypadkiem nie zostały zwabione przez tych, dla których "...jest miejsce na imprezie Jurka Owsiaka..."
Powyższe zdjęcia jasno dokumentują i przedstawiają, że każda grupa i wyznanie może zaistnieć na imprezie Jurka Owsiaka. Wszystkie zdjęcia można obejrzeć na oficjalnej stronie WOŚP pt.: " Galerie zdjęć: Hare Kryszna i Przystanek Jezus/Hare Krishna and the Przystanek Jesus"
http://wosp.org.pl/woodstock/galeria_20 ... jesus.html
Jak to dobrze miec towarzystwo bhaktów
vancha-kalpatarubhyaś ca krpa-sindhubhya eva ca
patitanam pavanebhyo vaisnavebhyo namo namah
Te siostrzyczki za płotem to rewelka
vancha-kalpatarubhyaś ca krpa-sindhubhya eva ca
patitanam pavanebhyo vaisnavebhyo namo namah
Te siostrzyczki za płotem to rewelka
Święte słowa Prabhu
Nawet w linku WOŚP zostaliśmy pojednani
:
Nawet w linku WOŚP zostaliśmy pojednani
padmak pisze:http://wosp.org.pl/woodstock/galeria_20 ... anek_jesus[/b].html
No, ale ta audycja była w 2005, a zdjęcia są z zeszłego roku. Obecnie w uprzedzonych do nas mediach kościelnych, zamiast pomstować, że "nie chcą nas tam" podkreśla się często że "katolicy są tam jako alternatywa dla zła", czy coś w tym stylu. A z tego tekstu najbardziej lubię ten fragment, gdy s. Michaela próbuje objaśnić posty opisane w naszym kalendarzu i cudownie wszystko plącze...padmak pisze: Czy to oznacza, że ta parada była nielegalnie???? (skoro: "... nie ma miejsca dla chrześcijan..." )
Czy to oznacza, że chrześcijanie zostali odizolowani od reszty "Owsiakowych przystankowiczów" ???
I tak trzymać a kobiety muszą byc pod ochroną nawet niedostateczną
Siostra M to aparatka niezła - reinkarnacja nie istnieje "bo pies merda ogonkiem my myslimy
ze chce cos powiedziec a on tylko chce jesc" to jej słowa z koscielnej prelekcji argumenty spod budki z piwem.
"katolicy alternatywa zła" - przesłanie miłości zapewne z tajemnica sukcesu przesiąknięte szczerościa napewno
- szczerze nas nienawidzą
Siostra M to aparatka niezła - reinkarnacja nie istnieje "bo pies merda ogonkiem my myslimy
ze chce cos powiedziec a on tylko chce jesc" to jej słowa z koscielnej prelekcji argumenty spod budki z piwem.
"katolicy alternatywa zła" - przesłanie miłości zapewne z tajemnica sukcesu przesiąknięte szczerościa napewno
- szczerze nas nienawidzą