Wykład nt. relacji uczeń-świątynia-guru

System przekazywania wiedzy - parampara, guru-sadhu-śastra, guru i uczeń. "Jeśli słucha się z właściwego źródła, wtedy proces działa bardzo szybko. Na ogół ludzie jednak słuchają od nieautoryzowanych osób. Takie nieautoryzowane osoby mogą być bardzo uczone, biorąc pod uwagę ich akademickie kwalifikacje, ale ponieważ nie przestrzegają one zasad służby oddania, słuchanie od nich staje się po prostu stratą czasu. Czasami teksty są interpretowane zgodnie z modą, dla zaspokojenia własnych osobistych celów. Zatem, po pierwsze, należy wybrać kompetentnego i bona fide mówcę i wtedy słuchać od niego. Kiedy proces słuchania jest doskonały i kompletny, inne procesy stają się automatycznie doskonałymi w ich własny sposób. - 01.08.36 Zn.
Awatar użytkownika
Divya

Post autor: Divya » 17 gru 2007, 13:03

Caturmukha dasa pisze: Nasionko służby oddania jest procesem sadhana-bhakti, który otrzymujemy od bhakty. Czy masz jakąś inną definicję sadhako?....i.... przepraszam, że się wtrącam w dyskusję, ale jest interesująca także dla mnie :D
nasienie o którym mówilem wczesniej i ktore otrzymujemy od Aćarjów za przewodnictwem mistrza duchowego, jest nasieniem prema-bhakti, gdyz prema jest owocem - ostatecznym rezulatem i rozwiazaniem nasienia...prema znajduje sie potencjalnie w nasieniu...i kazdy może jej doświadczyć...tu cie zaskocze - UWAŻAJ :) - nawet neofita - tak mówi Sanatan Goswami - to doświadczenie moze miec miejsce podczas kirtanu intonowanego wspólnie z wielbicielami
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.

Caturmukha dasa

Post autor: Caturmukha dasa » 17 gru 2007, 13:14

Divya pisze:...prema znajduje sie potencjalnie w nasieniu...i kazdy może jej doświadczyć...tu cie zaskocze - UWAŻAJ :) - nawet neofita - tak mówi Sanatan Goswami - to doświadczenie moze miec miejsce podczas kirtanu intonowanego wspólnie z wielbicielami
NIESTETY PRABHU, nie zaskoczyłeś mnie. To oczywiście fakt, ale nie zmieniający statusu bhakty neofity.

Awatar użytkownika
Sadhaka

Post autor: Sadhaka » 17 gru 2007, 13:30

Drogi Caturmukho Prabhu,
Tak, w istocie definicja dana przez Divyę Prabhu nie tylko nie jest definicją technicznie, lecz również pokazuje, iż nie rozumie On czym jest bhakti-lata-bija. Wiedza w bhakti-yodze jest bardzo ważna i jej brak w praktyce bhakti rodzi sentymentalizm. Dlatego, jak już dyskutujemy, to dyskutujmy na poważnie ('sruti smriti puranadi pancaratra viddhim vina...' Brahma Yamala).

Co do Twojego udziału w dyskusji, jak i każdej innej osoby – jest to bardzo mile widziane. To forum jest właśnie po to. Zwłaszcza jeśli odnosimy się do Śastr i nie rozmawiamy jak przekrzykujące się dzieci.

Twoja definicja brzmi tak:
Nasionko służby oddania jest procesem sadhana-bhakti, który otrzymujemy od bhakty. Czy masz jakąś inną definicję sadhako?....i.... przepraszam, że się wtrącam w dyskusję, ale jest interesująca także dla mnie
Jest to definicja zdecydowanie bardzo bliska prawdy. Uzupełnię ją tylko paroma szczegółami i źródłem.

Po pierwsze, jako lingwista i tłumacz, nie zgodzę się z tłumaczeniem słowa 'bija' na 'nasionko'. O tyle o ile w innych językach to słowo ma szersze znaczenie, w naszym rodzimym języku kojarzy się ono tylko i wyłącznie z nasieniem jakiejś rośliny. Więc w sposób naturalny bhaktowie mogą zrozumieć zdanie 'guru daje mi nasionko służby oddania' jako 'guru przyszedł i mistycznie posiał roślinę oddania w moim sercu', co jest zabawne w TYM KONTEKŚCIE. Więc by zrozumieć czym to jest trzeba nam pełnej definicji – nie tylko tłumaczenia słowa 'bija', które w istocie oznacza 'nasienie'.

Prabhupad definiuje bhakti-lata-bija w Caitanya Caritamrta, Madya-lila, 19.152. Są to w istocie metody, zasady, reguły etc., jak napisałeś. Prabhupad to omawia w znaczeniu i jeśli ktoś jest zainteresowany zgłębieniem swojego zrozumienia, tamże go odsyłam. Więc guru daje nam sposób rozwinięcia oddania i tym jest bhakti-lata-bija.

Więc kolejnym dobrym pytaniem, zanim porozmawiamy o sposobach mierzenia zaawansowania, tudzież innych takich rzeczach, jest – skąd się bierze bhakti? Jakie jest źródło\jakie są źródła bhakti?

Drugie pytanie, które się wprost rzuca na usta to: Czym jest ta bhakti?

Te pytania są ważne – wiemy już, czym jest bhakti-lata-bija. Jednak nie zdefiniowaliśmy ani bhakti ani jak ją zdobyć. Czekam więc na Wasze pomysły.

Drogi Divyo Prabhu,
Napisałeś:
Pytałem czy możesz powiedzieć jak według Ciebie przejawia się oddanie dla Aćarji?

Skąd mogłem wiedzieć? Twoje pytania i styl pisania są bardzo chaotyczne. Jeżeli mamy coś omówić lub przedyskutować, jeżeli faktycznie chcesz wziąć udział w dyskusji to proszę, nie skacz z tematu na temat bo to sieje tylko zamęt w argumentacji.
Co do zaawansowania, to, tak, zgodzę sie, jeśli ktoś wykonuje sluzbę oddania i wykonuje ja w sposób nie przerwany - jest zaawansowanym wielbicielem i ma wszelkie predyspozycje do nauczania.
Powiedz mi – ile takich osób znajdziesz na świecie? Mam wrażenie, że pomimo tego co piszesz, w swoim własnym umyśle nie dopuszczasz możliwości istnienia stopni w rozwoju bhakti.

Po co definiujesz mi różne poziomy Vaishnawów? Co to ma wspólnego z omawianym tematem? I na Boga czemu ciągle odnosisz się do suddha-bhakti? Klasy i obowiązki różnych Vaishnawów to nie był temat naszej dyskusji.

Nie obraź się proszę, ale mechanicznie cytujesz całe woluminy a nie potrafisz nawet zdefiniować bhakti-lata-bija – esencji procesu. O jakim więc nauczaniu mówisz? Chcesz omawiać kwalifikacje liderów:
może nie byc w stanie przestrzegac 4 zasad lub intonowac mniej niż 16 rund - czy takie osoby mogą byc liderami według Ciebie i nauczac czym jest oddanie i przestrzeganie zasad?
Pytasz:
Proszę wyjaśnij czym jest dla ciebie proces regularnego intonowania i przestrzegania zasad? Czy jest on/ czy nie - wyrazem naszego oddania?
Dobrze. Omówimy to. Ale najpierw omówmy bhakti, tak jak zaczęliśmy. Jeśli nie rozumiesz czym jest bhakti-lata-bija (co już udowodniłeś) i jeśli nie rozumiesz czym jest bhakti (tego jeszcze nie wiem) to choćbym Ci telepatycznie przesłał wiedzę będącą odpowiedzią na Twoje pytania – i tak tego nie zrozumiesz. Dlatego najpierw omówmy bhakti.

Caturmukha dasa

Post autor: Caturmukha dasa » 17 gru 2007, 13:51

SADHAKA Prabhu, bardzo dziękuję za RZECZOWĄ DYSKUSJĘ, której bardzo, bardzo brakuje w naszym towarzystwie w Polsce.
Sadhaka pisze: Więc kolejnym dobrym pytaniem, zanim porozmawiamy o sposobach mierzenia zaawansowania, tudzież innych takich rzeczach, jest – skąd się bierze bhakti? Jakie jest źródło\jakie są źródła bhakti?
Według Viśvanatha Ćakravartiego Thakura (Madhurya kadambini) źródłem bhakti JEST BHAKTI zamanifestowana w sercu madhyama-bhakty, stąd też taki bhakta ma moc od Pana, by obdarzać bhakti.
Sadhaka pisze:Drugie pytanie, które się wprost rzuca na usta to: Czym jest ta bhakti?
To pytanie zostawiam drogiemu Divya-simsze Prabhu.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 gru 2007, 14:22

widze ze mantry działają :lol:
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Awatar użytkownika
Divya

Post autor: Divya » 17 gru 2007, 14:52

Sadhaka pisze: Tak, w istocie definicja dana przez Divyę Prabhu nie tylko nie jest definicją technicznie, lecz również pokazuje, iż nie rozumie On czym jest bhakti-lata-bija.
Przypomne, iz w Twym pytaniu nie było mowy bym podał definicje, zrozumiałem, ze mam przetlumaczyc zwrot bhakti-lata bidźa, co też uczynilem.
Przypomnę tematem pobocznym dyskusji jest roślinka, której owocem jest prema bhakti. Chcecie bym nie cytował, gdyż uwazacie to za suche wypowiadanie kwestii, kiedy nie cytuje mówicie, ze wprowadzam chaos w społeczeństwie swym sentymentalizmem. Sami rozumiecie :), ze trudno mi jest sie rozwinąc z myślą i dzielic się z Wami tym co czuje praktykujac bhakti...cóż moge więcej napisac...temat bhakti obszernie został opisany przez Rupe Goswamiego dokladnie jesli chodzi o sadhane w drugiej fali wschodniej strony oceanu, bhawa-bhakti - trzeciej fali i prema-bhakti-czwartej fali tej samej wschodniej strony oceanu słuzby oddania...każdy kto chce poczytac na ten temat - gorąco polecam Bhakti-rasamryta sindhu...
Sadhaka pisze: Skąd mogłem wiedzieć? Twoje pytania i styl pisania są bardzo chaotyczne. Jeżeli mamy coś omówić lub przedyskutować, jeżeli faktycznie chcesz wziąć udział w dyskusji to proszę, nie skacz z tematu na temat bo to sieje tylko zamęt w argumentacji.
Zwykle tam gdzie stawiam znak zapytania - zadaje pytanie, na ktore jeśli chcesz możesz odpowiedziec - zobaczysz to zaprowadzi nas do omawianej kwestii (cierpliwości), ktorą raz za razem przypominam -kontekst mojej wypowiedzi dotyczy - liderow/wykladowcow/nuczających - i ich oddania dla Aćarji przejawiajacego się w przestrzeganiu 4 zasad i intonowaniu minimum 16 rund
Sadhaka pisze: Powiedz mi – ile takich osób znajdziesz na świecie? Mam wrażenie, że pomimo tego co piszesz, w swoim własnym umyśle nie dopuszczasz możliwości istnienia stopni w rozwoju bhakti.
Nie dowiesz sie tak długo jak sam nie zostaniesz czystm wielbicielem, tylko czysty wielbiciel zobaczy innego czystego wielbiciela.
Sadhaka pisze: Mam wrażenie, że pomimo tego co piszesz, w swoim własnym umyśle nie dopuszczasz możliwości istnienia stopni w rozwoju bhakti. Po co definiujesz mi różne poziomy Vaishnawów?
Dlatego, ze dopuszczam w swym umysle rózne stopnie bhakti, podaje definicje ze znaczenia Srila Prabhupada na temat różnych etapów w życiu bhakty.
Sadhaka pisze: Co to ma wspólnego z omawianym tematem?
Otóż ma duzo wspólnego, gdyz musimy wiedzieć na jakim etapie sie znajdujemy, jesli mamy przyjmowac role nauczycieli i liderów. Lub podążac za dana osobą.
Sadhaka pisze: Nie obraź się proszę, ale mechanicznie cytujesz całe woluminy a nie potrafisz nawet zdefiniować bhakti-lata-bija – esencji procesu. O jakim więc nauczaniu mówisz?

Również pokornie zwracam sie do Ciebie byś sie na mnie nie gniewal :-) te cytaty nie sa mechaniczne - sa to slowa, które Srila Prabhupadzie podawal sam Pan Kryszna. Mówie o nauczaniu w którym sluchasz z ust mistrza duchowego i powtarzasz to co usłyszales dzielac sie swoim doświadczeniem.
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.

Awatar użytkownika
Sadhaka

Post autor: Sadhaka » 17 gru 2007, 15:58

Drogi Caturmukho Prabhu i wielbiciele,

Zadałem pytanie: Skąd pochodzi bhakti? Skąd możemy ją zdobyć? Jakie jest jej źródło?

Caturmukha Prabhu napisał:
Według Viśvanatha Ćakravartiego Thakura (Madhurya kadambini) źródłem bhakti JEST BHAKTI zamanifestowana w sercu madhyama-bhakty, stąd też taki bhakta ma moc od Pana, by obdarzać bhakti.
Brawo! Jest to jeden sposób otrzymania bhakti - od wielbiciela. Są jeszcze dwa inne. W sumie śastra wymieniają łącznie trzy źródła bhakti. Jakieś pomysły co to mogą być za źródła? No, bhaktowie!? Jak chcecie bhakti, to trzeba wiedzieć skąd ją wziąć! Jakieś pomysły?

Drogi Divya Simho Prabhu,
Jestem nauczycielem z zawodu i piszę rzeczowo. Na wszystkie swoje wątpliwości czy pochopnie wyciągnięte wnioski znajdziesz odpowiedzi\rozwiązania w moich postach. Jeżeli są to pochopne wnioski lub wątpliwości. Jeżeli nie, i chcesz się po prostu przepychać to wybacz, ale jestem za stary na takie rzeczy.

Nie zabroniłem Ci dyskusji i niczym mnie nie uraziłeś – nie przepraszaj. Chętnie wręcz przeczytam Twoje wnioski i wypowiedzi. Sam jednak wiesz, że Chaitanya Mahaprabhu był bardzo uważny w kwestii zrozumienia filozofii. Jak więc ja mogę kontynuować rozmowę z Tobą, gdy Ty nie jesteś precyzyjny i nie wiesz czym jest bhakti-lata-bija!? W dodatku dopisujesz do swojego braku zrozumienia ściągnięte żywcem z książek całe znaczenia, które nijak się mają do omawianego tematu. Chcąc rozmawiać na 'wyższe' tematy upewnijmy się najpierw czy rozumiemy podstawy. Nie ilość a jakość się liczy.

Pozdrawiam!

Więc jak będzie drodzy bhaktowie? Jakie są pozostałe dwa źródła bhakti i czym ona jest, ta bhakti?

Awatar użytkownika
Divya

Post autor: Divya » 17 gru 2007, 19:32

Cieszy mnie bardzo, że jestes nauczycielem, który ma pragnienie wychwalania bhakti...
Jeśli otrzymalem twe pozwolenie by przemowic - na wstepie prosze pokornie o Twa łaskę - prosisz o źródła prema bhakti i chcesz bym opisał bhakti pozwól więc, ze przytoczę teraz słowa Sri Gaurangadewy

prabhu kahe - śuna rupa, bhakti rasera lakszana
sutra rupe kahi, vistara na jaja warena
mój drogi Rupo proszę wysłuchaj mnie. Nie jest mozliwe bym kompletnie opisał służbę oddania, jedynie moge dać ci ogolny opis tego czym są symptomy słuzby oddania

guru-kryszna prasade bhakti lata bidźa
miłosna służba oddania jest otrzymywana dzięki łasce mistrza duchowego

nitja sidha kryszna prema sadhya kabhu naja
srawanadi suddha citte koroje udaja
w kazdym drzemie uspiona milosna służba oddania która jest rozbudzana dzieki towarzystwu wielbiciela i pelnieniu 9 procesow bhakti

według Narottama Dasa Thakury bhakti otrzymujemy dzieki łasce plynacej z lotosowych stop mistrza duchowego
sri guru ćarana padma kewala bhakati sadma

wdług Śrila Bhaktiwinoda Thakury zrodłem bhakti jest słuzenie czystemu wielbicielowi
śudha bhakata ćarana renu bhadźana-anukula
bhakata sewa parama sidhi prema latikara mula

Srila Prabhupad mowi iz bhakti mozna odniesc tylko do Kryszny i w swej pokorze mowi, ze sam nie ma oddania i wiedzy, tylko wiare w instrukcje mistrza duchowego i swiete imie

bhakti nai beda nai name khub daro
Sadhaka pisze: Divya Prabhu ...nie rozumie On czym jest bhakti-lata-bija.
Zgodze sie w pelni iz nie rozumiem czym jest bhakti - co ja moge powiedziec na temat bhakti...tylko tyle, ze moze pewnego dnia dzieki lasce Srila Prabhupada, mistrza duchowego i wajsznawów, zrozumiem ten temat...

Awatar użytkownika
Sadhaka

Post autor: Sadhaka » 17 gru 2007, 22:18

Divyo Prabhu oraz wszyscy śledzący tą dyskusję,

Widzę, że teraz piszesz już bardziej na temat niż poprzednio. To miło - naprawdę. Tak między nami to nie zamierzam wychwalać bhakti, Ty nie musisz mnie pytać o pozwolenie by mówić, nie chodzi tu o błogosławieństwa ani ja o nic nikogo nie proszę. Widzę po prostu pewne luki w rozumieniu, które przewijają się przez różne posty i zachęcam bhaktów do myślenia. Między innymi dlatego, że (jak już wcześniej napisałem):
W bhakti oddanie jest najważniejsze. Żeby jednak prawdziwe oddanie się zamanifestowało musisz mieć bardzo ogromną wiedzę z zakresu sambandha jnany.
Cieszę się więc, że napisałeś. Proszę zwróć uwagę jednak na treść. Pierwszy werset mówi o 'bhakti rasera lakshana', drugi o 'bhakti-lata-bija', trzeci o tym, że w każdym drzemie 'prema', czwarty mówi 'sri guru carana padma kevala bhakti sadma' i piąty mówi to samo co czwarty.

Więc, krótko mówiąc – powtórzyłeś słowa Caturmukhy Prabhu. Powiedziałeś prawdę cytując wersety nr 4 i 5. Jednym ze źródeł, z których jiva może otrzymać bhakti jest zaawansowany wielbiciel. Ale to już zostało powiedziane.

Także dwa pozostałe źródła pozostają nieznane. No i nikt jeszcze nie podał definicji czym jest bhakti. Zachęcam pozostałych Vaishnawów do zabrania głosu.

Promyczek

Post autor: Promyczek » 17 gru 2007, 22:27

Sadhaka pisze:Drogi Caturmukho Prabhu i wielbiciele,

Zadałem pytanie: Skąd pochodzi bhakti? Skąd możemy ją zdobyć? Jakie jest jej źródło?
Bhakti pochodzi od:
- Krsny
- Radharani personifikacji bhakti
- bhaktów
- Iskconu, a bliżej wyjaśnione jest to w wykładzie, który zainspirował ten wątek:
Będę dzisiaj dawał inicjacje, ponieważ ISKCON upełnomocnił mnie do takiej funkcji.
Gdyby ISKCON nie dałby mi tego upoważnienia, to nie inicjowałbym dzisiaj nikogo. A jeśli jutro ISKCON powie, że nie mogę już inicjować czy być mistrzem duchowym, to ja wtedy muszę zaakceptować to. To pokazuje, że tak naprawdę, to ja działam pod autorytetem ISKCON-u. Jestem reprezentantem ISKCON-u. Ja sam jestem nikim. Dzisiaj jestem kimś, ponieważ ISKCON uczynił mnie kimś. I to właśnie chciałbym abyście zrozumieli dla swojej własnej duchowej korzyści i dla wspólnej korzyści ISKCON-u.
dokładne źródło to GBC
Ponieważ, w wątku "Świadomość Krsny tylko w Iskonie" udowodniono, że nie ma bhakti poza Iskconem, wobec tego pierwsze trzy źródła zawierają się w Iskconie.
Ostatecznie istnieje tylko jedno źródło bhakti i jest nim Iskcon.

ODPOWIEDZ