Inicjacja dla każdego?

Praktyka duchowa a realia życia codziennego. "Wszystko ma pierwotną przyczynę, czyli nasienie. W przypadku każdej koncepcji, programu, planu czy projektu najpierw rozmyśla się nad planem i to nazywane jest bija, czyli nasieniem. Bhakti-lata-bija,czyli nasionko służby oddania stanowią metody, zasady i nakazy, przy pomocy których jesteśmy doskonale szkoleni w służbie oddania. To bhakti-lata-bija otrzymuje się od mistrza duchowego dzięki łasce Kryszny." - Madhya 19.152 Zn.
Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 17 kwie 2007, 11:57

Rozumiem o co Ci chodzi, jednak mi nie podoba sie gloryfkowanie rytualu " wedyjskiego" (cokolwiek to znaczy) kosztem wiary.
a)Rytuał wedyjski, to rytuał (procedura) oparta na Wedach/Puranach/Tantrach. Bardzo proste.
b) tak dlatego lepiej nic nie poświęcać i być profesjonalistą
Jendak ciekawa jestem co powiedzieli na to mistrzowie duchowi w suckesji Gaudiya Vaisnawizmu. Np Bhaktisiddhanta Saraswati Thakura (mniej wiecej wiem co powiedzial, ale znam uczonego w Iskconie ktory zajmuje sie wylacznie ta osoba i go o to zapytam zeby miec pelny obraz). Mysle, ze to jest kluczowa sprawa dla nas jako wyznawcow Kryszny w tej linii. Zacytowalam Hari Bhakti Vilasa o pomyslnych dniach, czemu nie odniosles sie do tego?

Pozostaje tez inna kwestia, ktora moze warto przedyskutowac na innym forum, ale mozna i tutaj. Zauwazylam ze astrologowie czesto polecaja intonowanie mantr czy posty dla materialnych rezultatow, m.in mantry do shiwy. Jak sie odnosicie do tego? Moze warto temat przeniensc na forum astrologia.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 kwie 2007, 12:54

*Bhava* pisze:
RafalJyot pisze: Nie podoba mi się gloryfikowanie wiary, kosztem obniżania standartów wedyjskich
Standardy wedyjskie? Rafale kochany, zapedzasz sie na grunt sliski na ktorym sie poslizniesz! Nasza inicjacja nie jest inicjacja wedyjska. Mantry i rytualy sa pancaratrika! I skoro czytales "purpurowa" ksiazke, to zapewne nie umknely Twej uwagi mantry proszace o wybaczenie niedociagniec w przebiegu ofiary: mantra hinam KRIYA hinam.... Skoro tworcy tych rytualow przewidzieli takie mantry, przewidzieli tez ze trudno uzyskac idealne warunki. Co robiono z tymi muhurtami w dawnych czasach gdy nie bylo zegarkow?

A wszystkie standardy wedyjskie razem wziete mialy i maja sens tylko i wylacznie w kontekscie wiary.
Tak. Wszystko jest ok.Narada Pancaratra zakłada muhurte. Argument z zegarkami jest smieszny, mozna wkleić to do kategorii żartów.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, 13:00 przez RafalJyot, łącznie zmieniany 1 raz.
klim krishna klim

[Jyotish] http://rohinaa.com

mantra has changed our lives

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 kwie 2007, 12:58

Rasasthali pisze:
Rozumiem o co Ci chodzi, jednak mi nie podoba sie gloryfkowanie rytualu " wedyjskiego" (cokolwiek to znaczy) kosztem wiary.
a)Rytuał wedyjski, to rytuał (procedura) oparta na Wedach/Puranach/Tantrach. Bardzo proste.
b) tak dlatego lepiej nic nie poświęcać i być profesjonalistą
Jendak ciekawa jestem co powiedzieli na to mistrzowie duchowi w suckesji Gaudiya Vaisnawizmu. Np Bhaktisiddhanta Saraswati Thakura (mniej wiecej wiem co powiedzial, ale znam uczonego w Iskconie ktory zajmuje sie wylacznie ta osoba i go o to zapytam zeby miec pelny obraz). Mysle, ze to jest kluczowa sprawa dla nas jako wyznawcow Kryszny w tej linii. Zacytowalam Hari Bhakti Vilasa o pomyslnych dniach, czemu nie odniosles sie do tego?
a) A w jakim celu potrzebni są tutaj mistrzowie duchowi. Wystarczy połączyć dwa słowa. Standarty - zespół zasad + ich poziom przestrzegania, wedyjskie - mające źródło w literaturze wedyjskiej (do której SP w Nektarze Instruckji badz Oddania zalicza równiez ksiazki Goswamich). Oczywiście mi chodziło o Purany/Samhite i ich pochodne.

b) Odniosłem się do tego, ale dla mnie ten argument odnosi się do paramahamsy np Prabhupada, BSST itd.
Pozostaje tez inna kwestia, ktora moze warto przedyskutowac na innym forum, ale mozna i tutaj. Zauwazylam ze astrologowie czesto polecaja intonowanie mantr czy posty dla materialnych rezultatow, m.in mantry do shiwy. Jak sie odnosicie do tego? Moze warto temat przeniensc na forum astrologia.
Sam daje takie mantry i posty. Jest to w linii Parasary i Varahamihiry.
klim krishna klim

*Bhava*

Post autor: *Bhava* » 17 kwie 2007, 13:36

RafalJyot pisze:
*Bhava* pisze:
RafalJyot pisze: Nie podoba mi się
Tak. Wszystko jest ok.Narada Pancaratra zakłada muhurte. Argument z zegarkami jest smieszny, mozna wkleić to do kategorii żartów.
I tak i zaklada rowniez, ze nie zawsze wszystko idealnie sie uda z roznych przyczyn i dlatego jest mantra hinam kriya hinam itp

*Bhava*

Post autor: *Bhava* » 17 kwie 2007, 13:44

RafalJyot pisze: ny/Samhite i ich pochodne.

b) Odniosłem się do tego, ale dla mnie ten argument odnosi się do paramahamsy np Prabhupada, BSST itd.
W przypadku paramahamsy nie sa wazne ZADNE przyziemne zasady, nie tylko muhurty.
Sam daje takie mantry i posty. Jest to w linii Parasary i Varahamihiry.
Skoro zatem podazasz za inna parampara dlaczego domagasz sie, zeby zwolennicy naszej sampradayi wszystko robili tak jak Ty i dostosowali sie do Twoich standardow? My mamy swoich nauczycieli i to ich nauki i wytyczne sa dla nas najwazniejsze przy spelnianiu wszelkich rytualow.

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 kwie 2007, 15:05

*Bhava* pisze:
RafalJyot pisze:
*Bhava* pisze:
RafalJyot pisze: Nie podoba mi się
I tak i zaklada rowniez, ze nie zawsze wszystko idealnie sie uda z roznych przyczyn i dlatego jest mantra hinam kriya hinam itp
Tak, albo mantra Ganesha.
klim krishna klim

Awatar użytkownika
RafalJyot
Kontakt:

Post autor: RafalJyot » 17 kwie 2007, 15:11

Skoro zatem podazasz za inna parampara dlaczego domagasz sie, zeby zwolennicy naszej sampradayi wszystko robili tak jak Ty i dostosowali sie do Twoich standardow? My mamy swoich nauczycieli i to ich nauki i wytyczne sa dla nas najwazniejsze przy spelnianiu wszelkich rytualow.
Nie myl para, z apara -vidya. BVPS w swoich wykładach pozwala na podleganie różnym paramparom, jeśli chodzi o apara-vidyę. Tak naprawde nie trzeba przyzwolenia - wystarczy zwykły rozsądek, ale czasem jednak trzeba przyzwolic;)

Wielu autorytetów w Iskconie popiera mój wysiłek w tym temacie. Rozmawiałem z Chandramauli Maharajem osobiscie na temat Devatów, astrolog ma klientów z różnych sampradayi o różnym dostępie do Bóstw, dlatego dla bhaktów Visnu Parasara dał schemat Dasa-Avatarów. Nie należy mylić parampary Siksa i Diksa. Jeśli chodzi o dyskujse z Visnuitami, czy to na tym forum czy osobiście - to zawsze używam argumentów, które mają korzeńie w naukach Goswamich i Sastrach uważancyh za kluczowe przez Vaisnavow. Także w ten sposób, nie należy uciekać od odpowiedzialności. Jeśli mam dostęp do muhurty a z niej nie korzystam to jest to nieprawidłowe, gdyż nawet jesli Guru ma śakti, które niweluje wpływ złego momentu, to nie ma niczego złego w ustawieniu dobrej muhurty. Tak jak pisałem wcześniej, aż sam sobie się dziwie że angażuje się w tak trywialne tematy. Żywie cichą nadzieje że ktoś odniesie korzyść z tej dyskusji i rozwieje swoje wątpliwości na temat roli zasad korzystających z Upaved, Vedangi w procesie bhakti yogi.
klim krishna klim

Awatar użytkownika
Divya

Post autor: Divya » 17 kwie 2007, 16:25

RafalJyot pisze: Polecam szerszą perspektywę. Jednostki w społeczności albo nawet poza nią mogą należeć do różnych nastroi, co ważniejsze ich adhikari albo świadomość przebywa w różnych rejonach. Dla pewnych osób Twoje propozycje mogą być mniej praktyczne niż Ci się wydaje i nie usprawiedliwiaj takiej porażki sloganem can't can't can't. Poprzez rozwój duchowy dostajemy szerszą perspektywe, która uwalnia nas od dogmatyzmu, wtedy możemy proponować rozwiązania zgodne z (1) adhikari (2) nastrojem i (3) pozycją społeczną. To wzniosłe, iż posiadasz wiarę iż wszędzie można dotrzeć tą samą metodą - to zapewne efekt Twoich praktyk ale świat jest różnorodny - nie tylko na tym niskim dualnym poziomie.
Masz racje w spoleczeństwie jest dużo osób prgnących rezultatow ze swej pracy, tych osób jest najwięcej, potem sa pragnacy rezultatów pochodzących z zdobywania wiedzy, najmniej jest osób pragnacych służyc Krysznie.
manuszjanam sahasreszu...
Zacznijmy od tego, ze te instrukcje nie są moje i mówiac, ze coś usprawiedliwiam obrazasz nastrój Śrila Prabhupada w zwrocie nie moge, nie mogę, nie mogę... Czy to wina Śrila Prabhupada, ze nie możesz i chcesz spać na kolanach wiedźmy ILUZJI. Może kiedys zrozumiesz że ta zacheta jest jedyną słuszna pomocą dla Ciebie.
Czyzbyś miał coś przeciwko intonowaniu świetych imion, czy jest to Twój słaby punkt? Jako sanga wielbicieli mozemy Ci pomóc i zachecic do intonowania... Nie odrzucaj nas...
Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się w zakątku mego serca.

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 17 kwie 2007, 18:31

Divya pisze:Jeśli czujesz potrzebe nauczania, pisz i pomagaj nam mniej edukowanym w służbie oddania (nie nasmiewaj sie z nas, ze nic nie wiemy) , ale rób to w duchu pokory i docenienia dla łaski Śrila Prabhupada i Kryszny. Wtedy odniesiesz sukces.
Akurat w astrologii nie chce sie edukowac bo mi nie jest potrzebna, nie interesuje mnie, i we wszystkim nie mozna byc ekspertem, jednak bardzo intersowalby mnie artykul na temat miejsca astrologii w GV, spojrzenia historycznego na temat. Byc moze ktos kto sie na tym zna chcialby taki napisac?

Awatar użytkownika
Rasasthali

Post autor: Rasasthali » 17 kwie 2007, 18:34

RafalJyot pisze: Co to sa standardy wedyjskie, nie rozumiem czego dotyczy ten termin? Odnosisz sie do Wed (niezrozumialych zreszta)?
Polecam wykłady BVPS, Maharaj dokonuje podziału na Veda, Pancaratra, Tantra itd. Weda to 4 wedy, Upanisady zaliczają Purany jako pancaveda, Purany mówią o standartach - więc są to standarty wedyjskie (większość Niti, jak Brhaspati N, Canakya N, Visnu N. mają równoległy autorytet). Niektórzy mają do nich dostęp (chodzi o ich zastosowanie i realne konsekwencje) - jednakże nie można do nich dotrzeć sposobem akademickim, dlatego wielu profesorów usuwa ten termin w swoich książkach o "kulturze Indii".
[/quote]

Pytalam poniewaz rozni ludzie roznie uzywaja tego terminu, stad chcialam wiedziec o czym ty mowisz. Tyle sie mowi o kulturze wedyjskiej, pismach wedyjskich, a teraz mamy standardy wedyjskie. Malo kto same wedy czytal. Pytalam z zainteresowania. Faktycznie ja uzywam akademickiego podzialu bo w takim srodowisku aktualnie przebywam. Dzieki za odp.

ODPOWIEDZ