Bardzo mnie też nie pokoi, że na ich broszurkach nie ma autorów. To mi przypomina świadków jehowy, oni także się nie podpisują, kto redaguje i kto napisał tekst. To jest nie pokojące.
Mantry
Re: Mantry
Ja u nich pokazuje się rzadko. I wiele się u nich zmieniło. Sympatyczni ludzie, widać kładą nacisk na guru uczeń. Faktycznie, nie mówią nic o Krysznie, a ich wykłady są nudne i nie ciekawe, czasem ich nie mają w ogóle. Być może brak łaski Kryszny. 
Bardzo mnie też nie pokoi, że na ich broszurkach nie ma autorów. To mi przypomina świadków jehowy, oni także się nie podpisują, kto redaguje i kto napisał tekst. To jest nie pokojące.
M.C. działa tak, że jakby to nazwać - stopniuje informacje .Nie od razu [ a zwłaszcza na programach otwartych ] mówi o Krysznie.Oczywiście tez uczy mahamantry, ale na kolejnych spotkaniach .Nie od razu. Taki przyjeli model nauczania.
Czy słuszny czy tez nie to zupełnie inna sprawa i nie mnie to oceniać.
Na pewno jest tak że nie chcą w żaden sposób być kojarzeni z isconem.
Może trafiają ty sposobem do innych ludzi?
W każdym bądź razie to w duzym stopniu dzięki ludziom z M.C. zacząłem kiedyś intonować.
Czy słuszny czy tez nie to zupełnie inna sprawa i nie mnie to oceniać.
Na pewno jest tak że nie chcą w żaden sposób być kojarzeni z isconem.
Może trafiają ty sposobem do innych ludzi?
W każdym bądź razie to w duzym stopniu dzięki ludziom z M.C. zacząłem kiedyś intonować.
Raczej wcześniej, nie było programów w takim stylu od samego początku uczyli maha mantry.
Musiało się coś zmienić....
Pewna moja znajoma, z dłuższym "stażem" bhaktowskim, była na otwartym spotkaniu MCz. Kiedy po spotkaniu zapytała, dlaczego mówiąc o Krysznie ani razu nie zacytowali Mahamantry, dostała odpowiedź, że "to nie nasze, to ISKCONu" (może nie tak dokładnie, nie pamiętam już, ale taki był sens). To by mogło świadczyć, że po drodze z nami było im tylko czasowo, a potem wrócili do eklektycznego New Age'u. Siddhaswarupananda przyłączył się do ISKCON z grupą swoich zwolenników, po wcześniejszych eksperymentach z różnymi wschodnimi ścieżkami.Anna pisze:Raczej wcześniej, nie było programów w takim stylu od samego początku uczyli maha mantry.
Nie jedz na czczo (grafitti)
To ze strony mantrujcie.pl:
Półsekty twierdzą, że Krsna bhakti rasa (pot. bhakti) może być osiągnięta przez intonowanie, nauczanie, dystrybucję książek, czy poprzez słuchanie tysięcy wykładów o tym, że nie jesteśmy tym ciałem, i o tym, że powinniśmy podporządkować się Krysznie. Jednak nie jest to prawdą. Jedyną metodą rozwinięcia tego ogromnego pragnienia (chęci) jest słuchanie o słodkich rozrywkach Śri Śri Radha-Krsna bezpośrednio z ust raganuga Waisznawy.
Więc mamy rozwiazanie na całą Kaliyuge puscic przekaz o słodkich rozrywkach Śri Radha-Krsna bezpośrednio z ust raganuga Waisznawy wszelkimi mozliwymi drogami (internet,radio i telewizja ) na cały świat i zapanuje VAIDHI BHAKTI jak świat długi i szeroki - nie wiedziałem zo to takie proste, aby ludzie porzucili grzeszne czynnosci i w ekstazie spiewali JAY SRI RADHE !
Półsekty twierdzą, że Krsna bhakti rasa (pot. bhakti) może być osiągnięta przez intonowanie, nauczanie, dystrybucję książek, czy poprzez słuchanie tysięcy wykładów o tym, że nie jesteśmy tym ciałem, i o tym, że powinniśmy podporządkować się Krysznie. Jednak nie jest to prawdą. Jedyną metodą rozwinięcia tego ogromnego pragnienia (chęci) jest słuchanie o słodkich rozrywkach Śri Śri Radha-Krsna bezpośrednio z ust raganuga Waisznawy.
Więc mamy rozwiazanie na całą Kaliyuge puscic przekaz o słodkich rozrywkach Śri Radha-Krsna bezpośrednio z ust raganuga Waisznawy wszelkimi mozliwymi drogami (internet,radio i telewizja ) na cały świat i zapanuje VAIDHI BHAKTI jak świat długi i szeroki - nie wiedziałem zo to takie proste, aby ludzie porzucili grzeszne czynnosci i w ekstazie spiewali JAY SRI RADHE !
A to twoja imienniczka czy to Ty?
http://studente.pl/forum/posty/562/Rein ... kim-sosie/
Reinkarnacja w wedyjskim sosie
anna katowice (gość)
2007-03-10 22:10:22
Witam was,uważajce na sekte Hare Kryszna Krysznowcy to owieczki w wilczej skórze,byłam w tej sekcie przez rok i wiem jedno,iż to zwykli przestępcy,powinni mieć procesy jak w Stanach.Jak najbardziej mnie odciągnęli od rodziny, twierdząc, iż tkwi w niej diabeł, stosowali typowe techniki manipulacyjne, typu akceptujemy cię taką jaka jesteś i kochamy jak córkę,oczywiście bombardowanie informacjami,otłumanianie kadzidelkami, transowa muzyka,sugestie,spij 5 godzin nie jest miesa,jajek,cebuli,czosnku i pory,a takze musialam dla nich pracowac,za darmo,dla firmy produkujacej suplementy diety,z czasem oczyszczanie mnie sexem?,mysle,ze podawali mi jakies srodki do jedzenia,poniewaz skłocili mnie z rodzina,wyprowadziłam sie i bylal zalezna od nich,powiem wiecej,w tym procedrzerze uczestniczyly osoby pracujace na wysokich stanowiskach nawet,bez skrupolow mnie wykorzystywali,szantazowali,a w razie gdybym zaszla w ciaze,mowili,ze bede miala to na co zasluguje,nikt mi nie powie,ze to nieszkodliwe,zniszczyli mi psychike,nosze sie z zamiarem zgloszenia tego na policie i wytoczenie im procesu,ale to nie takie latwe,moje slowo przeciwko grupie ludzi o wspolnych interesach...ale raczej to zrobie
Ma racje oczyszczanie seksem nie działa... podać do sądu!
anna katowice (gość)
Witam was,uważajce na sekte Hare Kryszna Krysznowcy to owieczki w wilczej skórze,byłam w tej sekcie przez rok i wiem jedno,iż to zwykli przestępcy,powinni mieć procesy jak w Stanach.Jak najbardziej mnie odciągnęli od rodziny, twierdząc, iż tkwi w niej diabeł, stosowali typowe techniki manipulacyjne, typu akceptujemy cię taką jaka jesteś i kochamy jak córkę,oczywiście bombardowanie informacjami,otłumanianie kadzidelkami, transowa muzyka,sugestie,spij 5 godzin nie jest miesa,jajek,cebuli,czosnku i pory,a takze musialam dla nich pracowac,za darmo,dla firmy produkujacej suplementy diety,z czasem oczyszczanie mnie sexem?,mysle,ze podawali mi jakies srodki do jedzenia,poniewaz skłocili mnie z rodzina,wyprowadziłam sie i bylal zalezna od nich,powiem wiecej,w tym procedrzerze uczestniczyly osoby pracujace na wysokich stanowiskach nawet,bez skrupolow mnie wykorzystywali,szantazowali,a w razie gdybym zaszla w ciaze,mowili,ze bede miala to na co zasluguje,nikt mi nie powie,ze to nieszkodliwe,zniszczyli mi psychike,nosze sie z zamiarem zgloszenia tego na policie i wytoczenie im procesu,ale to nie takie latwe,moje slowo przeciwko grupie ludzi o wspolnych interesach...ale raczej to zrobie
-
Vaisnava-Krpa
- Kontakt:
Jeżeli by to miała być prawda, to ludzie z Misji Czeitanji mają firmę z suplementami diety w Katowicach czy teraz chyba w Sosnowcu i faktycznie słyszałem wiele ale nie chcę mówić bo piszę imiennie i jawnie a faktycznie jest się kogo bać bo poznałem. Ludzie natomiast nawet buddystów jak widzą to nazywają Hare Kryszna, więc to nie musiało chodzić o nas, bo ten opis i okoliczności zdradzają kłamliwą propagandę albo złe nieświadome odniesienie do ruchu Hare Kryszna zamiast do jego odłamu. Wtedy nie mogę się do końca odnieść bo nie wiem. Natomiast takie opisy, że ktoś był w Hare Kryszna to wie, spotyka się z miejscowości gdzie jak do tej pory nie było chyba ani jednego wielbiciela Kryszny ale ci ludzie nie wiedzą i kłamią. Spotykałem ta technikę od samego początku zetknięcia się z ruchem 20 lat temu, gdzie wielbiciele Kryszny to były jednostki, ale już było wielu, którzy byli wcześniej więc wiedzieli lepiej.
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada
trigi pisze:A to twoja imienniczka czy to Ty?
anna katowice (gość)
Nie to nie ja, to ktoś inny.... Naczytałam się różnych podobnych świadectw.
Sama na jednym z forum katolickim usunęłam większość postów, i na tym zakończyła się rozmowa o HK.
trigi pisze:To ze strony mantrujcie.pl:
Jak czytałam nie tylko słuchać o rozrywkach Kryszny z Gopi, ale także angażować się w maha mantrę na głos lub w ciszy ją wypowiadać.
- Purnaprajna
- Kontakt:
Śrila Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur powiedział, że jeżeli nie posiadając odpowiednich kwalifikacji, ktoś medytuje o gopi (i ich intymnych rozrywkach z Kryszną), to w następnych życiu urodzi się w ciele kobiety. A dlaczego? A dlatego, że nie rozumiemy kim w rzeczywistości jest gopi. Gopi nie jest kobietą, jak jest to przez nas rozumiane w potocznym sensie. Gopi jest nieskazitelnie czystym bhaktą, który posiada specyficzną miłość do Kryszny, tak, że miłość ta objawia się w formie gopi. Forma gopi jest doskonałą formą tego specyficznego przywiązania do Kryszny.
Nie posiadając odpowiednich duchowych kwalifikacji i dostępu do duchowych uczuć, podczas tego typu medytacji następuje projekcja tego, co jest nam znane z materialnego planu i uwarunkowania, czyli jedynie projekcja naszych materialnych sentymentów w odniesieniu do materialnego ciała kobiety. Rezultatem tego nie jest świat duchowy i duchowa forma gopi, ale kolejne narodziny w świecie materialnym, tym razem w ciele kobiety.
Nie posiadając odpowiednich duchowych kwalifikacji i dostępu do duchowych uczuć, podczas tego typu medytacji następuje projekcja tego, co jest nam znane z materialnego planu i uwarunkowania, czyli jedynie projekcja naszych materialnych sentymentów w odniesieniu do materialnego ciała kobiety. Rezultatem tego nie jest świat duchowy i duchowa forma gopi, ale kolejne narodziny w świecie materialnym, tym razem w ciele kobiety.
Prasadam blog mojej żony Vairagya-laksmi dd: http://www.purevege.com/
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461